Erişilebilirlik

Afgan Üssüne Taleban Saldırısı 140 Can Aldı


Afganistan’ın kuzeyinde Taleban’ın düzenlediği intihar saldırısında çoğu asker en az 140 kişi hayatını kaybetti. Saldırı 2001’den bu yana Afgan güçlerine yönelik en kanlı saldırı oldu.

Mezar-ı Şerif kentindeki askeri üsse gece düzenlenen saldırıda, ordu üniforması giyen 10 kadar ağır silahlı intihar saldırganı, üssün yemekhanesini ve camiyi hedef aldı.

Yetkililer, saldırganların bir bölümünün Cuma namazından çıkan askerleri taradığını açıkladı. Yemekhaneye saldıran grup ise Afgan komandoları ile çatıştı. Saldırı ve çatışmalarda çoğu asker en az 140 kişi hayatını kaybetti, 10 Taleban militanı da öldürüldü.

Saldırıları üstlenen Taleban’ın sözcüsü Zabihullah Mücahid çatışmaların 10 saat sürdüğünü ve en az 500 ‘düşman askeri’nin öldürüldüğünü iddia etti. Sözcü, saldırının Kunduz ve Baghlan vilayetlerinde üst düzey Taleban yetkililerinin öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı sözcüsü Albay John Thomas, düşman kuvvetlerinden kayda değer bir saldırı olarak nitelediği olay sonrası, Afgan kuvvetlerine her türlü yardımı yaptıklarını söyledi.

Saldırıya uğrayan Afgan Ulusal Ordusu 209. Kolordu karargahı, ülkenin kuzeyindeki Taleban operasyonlarına katılan on binlerce asker barındırıyor. NATO’nun ABD liderliğindeki misyonundan askeri danışmanlar ve eğitmenler de bu üste konuşlu. Ölenler arasında yabancı asker olduğuna dair bir bilgi ise yok.

Hafta başında aBD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, başkent Kabil’i ziyaret etmiş ve barış sürecine katılmayı reddeden Taleban militanlarını mağlup etme sözü vermişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG