Erişilebilirlik

Afgan Tercümanlar: 'ABD Bizi Yalnız Bıraktı'


Afgan Tercümanlar: 'ABD Bizi Yalnız Bıraktı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Yunanistan’da mahsur kalan mülteciler arasında onbinlerce Afgan vatandaşı bulunuyor. Bu mültecilerden bazıları, Amerika’nın Sesi’ne, Amerika ve koalisyon güçleriyle işbirliği yaptıklarını ve bu nedenle Taleban tehdidinden kaçtıklarını söylüyor. Amerikan Ordusu’yla işbirliği yapan Afganistan ve Irak vatandaşlarına Amerika’da sığınma hakkı almaları için özel bir vize uygulanıyor. Ancak mülteciler vize sürecinin çok uzun sürdüğünü ve kaçmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Muhammed ve Yusuf, kendilerini terkedilmiş hissettiklerini söylüyor. İki tıp öğrencisi, geçen yıla kadar Afganistan’daki Bagram Amerikan Hava Üssü’nde Güney Kore’nin işlettiği hastanede çalışıyordu.

Güney Kore’nin Afganistan’dan çekilmesi üzerine işlerini kaybeden iki tıp öğrencisi, memleketlerindeki ailelerini korumak için takma ad kullanıyor.

Muhammed ve Yusuf, Amerikan güçleriyle işbirliği yapan Afgan ve Irak vatandaşlarına verilen Özel Göçmen Vizesi’ne başvurmuş. İkilinin amacı, Amerika’ya sığınma hakkı elde etmek. Amerika’nın Sesi, ikilinin başvuru belgelerine ulaştı.

Muhammed, Amerilalı yetkililerin, Koreliler ile çalıştığı için gerekli kriterlere uymadığını söylediğini belirtiyor. Ancak Kore hükümetinin işlettiği hastane Amerika'ya ait olan Bagram Hava Üssü içerisinde.

İkili bunun üzerine yardım için Güney Kore hükümetine başvurmuş, ancak Güney Kore de bir sığınmacı programları olmadığı için başvurularını reddetmiş.

İkili, Taleban tarafından tehdit edilmeleri üzerine Muhammed’in 16 yaşındaki oğluyla birlikte Avrupa’ya kaçmış.

Şu anda Atina’daki eski Olimpiyat Parkı’nda kurulan mülteci kampında kalıyorlar. Beton zeminde yatıyorlar, çadırları bile yok.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamaya göre Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü’nde çalışan bazı Afgan uyrukluların da sığınma programına dahil edilmesi için değişiklikler yapılıyor. Açıklamada ayrıca Washington ve Kabil Büyükelçiliği’nin başvuru sürecinin hızlandırılmasına odaklandığı da belirtiliyor.

Muhammed’e sürecin ne zaman tamamlanacağına dair herhangi bir tarih verilmemiş. Muhammed’e vize başvurusu için referans mektubu veren Amerikalı doktorlardan biri, Skype aracılığıyla konuştuğu Amerika’nın Sesi’ne, hayalkırıklığı içinde olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin Yunanistan’da konuştuğu birkaç Afgan mülteci, vize başvurularına ilişkin kararı beklediklerini söyledi. Amerika, 2014 yılı Ekim ayından bu yana 20 bin Afgan uyrukluya vize verildiğini açıkladı. Muhammed ve Yusuf içinse bekleyiş sürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG