Erişilebilirlik

Afgan Seçimlerini Eşref Gani Kazandı


Afganistan'da ilk sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Eşref Gani
Afganistan'da ilk sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Eşref Gani

Afgan seçim kurulu yetkilileri, ilk sonuçlara göre Eşref Gani’nin oyların yüzde 56,44’ünü alarak cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını açıkladı.

Diğer aday Abdullah Abdullah’ın yüzde 43,56 oy alarak ikinci geldiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah, 14 Haziran’da yapılan seçimlerde “büyük çaplı” yolsuzluk ve hile yapıldığını önesürerek, sonuçların açıklanmasının ertelenmesi talebinde bulunmuştu. Bu talep nedeniyle yetkililer sonuçları birkaç saat geç açıkladılar. Ancak Abdullah, ilk sonuçları kabul etmediğini bildirdi.

Seçim yetkilileri, 13,5 milyon kayıtlı seçmenden 8 milyondan fazlasının oy kullandığını, bunun da tahmin edilenden daha yüksek bir katılım olduğunu belirtti.

Seçim öncesi anketlerde Abdullah’ın rakibi Gani’den önde gittiği önesürülmüştü. Ancak ilk sonuçlara göre Abullah’ın eski Maliye Bakanı Gani’den en az bir milyon oy geride olduğu belirtildi.

Kabil’de basın mensuplarına konuşan Abdullah, sonuçları ancak “temiz oylar, kirli oylardan arındırıldıktan” ve tüm yolsuzluk suçlamaları çözüldükten sonra kabul edebileceğini söyledi.

Abdullah’ın başkan yardımcısı adayı Hacı Muhammet Mohakek, seçimlerde şeffaflık taleplerinin karşılanmaması halinde, halkın “paralel bir hükümet” oluşturacağını önesürdü.

Abdullah, eski Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ve kendisine bağlı bölge valileriyle güvenlik güçlerini seçimlerde yolsuzluk yapmakla suçluyor.

Her iki adayla da bir araya gelen Amerikalı Senatör Carl Levin, Abdullah ve Gani’nin kendisine oyların kapsamlı biçimde yeniden incelenmesini kabul etme sözü verdiklerini söyledi.

Seçim sonuçlarındaki bu yolsuzluk iddiaları ülkedeki tarihi etnik gerilimi canlandırdı. Cumhurbaşkanı adaylarından Gani, çoğunluğu oluşturan Peştunları temsil ediyor. Abdullah ise ülkenin ikinci büyük etnik grubu Tacikler'den destek görüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG