Erişilebilirlik

Afgan Hükümeti Taleban’la Masaya Oturmaya Hazırlanıyor


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taleban’la barış görüşmelerine oturulması konusunda çalışacak bir konsey oluşturulduğunu açıkladı.

Karzai’nin makamından bugün yapılan açıklamada Yüksek Barış Konseyi’nin barış görüşmeleri yolunda atılmış önemli bir adım olduğu belirtildi. Açıklamada konseyin üyelerinin daha sonra belirleneceği bildirildi.

Haziran ayında Kabil’de yapılan uluslararası barış konferansında böyle bir panelin kurulması fikri masaya gelmişti. Konseyin çalışmaları dahilinde Taleban militanlarına silah bırakmaları karşılığında para ve iş önerilmesi öngörülüyor.

Taleban şu ana kadar barış görüşmelerine ilgisiz kaldı. Barış konseyinin oluşturulduğu haberlerinin geldiği sıralarda Afganistan’da şiddet yine durmadı. Ülke çapındaki saldırılarda bugün en az 10 kişi öldü. Ölenler arasında 4 Afgan polisinin de olduğu bildiriliyor.

İngiliz Komutan’dan İtiraf

Öte yandan NATO'nun üst düzey komutanlarından İngiliz Korgeneral Nick Parker, Taleban’ın önemli kalelerinin bu yıl yıkılabileceği konusunda daha önce yapılan açıklamaların iyimser olduğunu itiraf etti.

Parker, Helmand ilinde yıl içerisinde düzenlenen operasyonlar konusundaki görüşlerini şimdi çok iyimser bulduğunu söyledi. Parker, Taleban’ın kuvvetli olduğu bölgelerde kontrolün ele geçirilmesinin sandıkları kadar kolay olmayacağını anladığını da belirtti.

XS
SM
MD
LG