Erişilebilirlik

Afgan Hükümeti: ‘Öğretmenlerin Tutuklanmasının Gani’nin Türkiye Ziyaretiyle İlgisi Yok’


Afgan Hükümeti: ‘Öğretmenlerin Tutuklanmasının Gani’nin Türkiye Ziyaretiyle İlgisi Yok’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Afgan hükümeti güvenlik kaynakları, Afgan Türk kız okullarında eğitim veren dört öğretmenin tutuklanmasının Cumhurbaşkanı Gani’nin Türkiye’yi ziyaretiyle ilgisi olduğu iddialarını reddetti. Yetkililer şüpheli üç Türk öğretmen ve bir Afgan öğretmeni birkaç aydır tutuklamak istediklerini belirtti. Tutuklamaları kınayan veli ve öğrenciler ise öğretmenlerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Kabil’deki Afgan Türk Kız Lisesi yetkilileri geçen gece Afgan güvenlik güçlerinin okula girerek matematik dersi veren bir Türk öğretmeni sorduklarını aktardı. Okul yetkililerine göre güvenlik güçleri üç Türk ve bir Afgan öğretmeni götürürken, herhangi bir sebep de ortaya koymadı.

Afgan Türk okulu müdür yardımcısı Ahmed Fawad Haidari, “Gözaltına alınan dört kişiden biri yönetim kurulu üyesi olan ve son 14 yıldır iki kızıyla birlikte Afganistan’da yaşayan Yılmaz öğretmendi. Matematik öğretmeni Ender altı yıldır Afganistan’da yaşıyor. Yunus Demirci ise fizik öğretiyor. Bir de Afgan Mesud Wardak; bu dört kişi güvenlik güçleri tarafından götürüldü” diye konuştu.

Afgan Türk okulu öğrencilerinin aileleri bir araya gelerek hükümetin bu hareketini kınadı ve bunu anayasaya ve İslam’a aykırı olarak niteledi. Aralarında etkili Afgan siyasetçilerin de bulunduğu veliler, Afgan kız yurduna girilmesinin etik dışı olduğunu savunarak, öğretmenlerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Veliler Afgan hükümetinin Türk hükümetini memnun etmek için bu öğretmenlerin hayatlarıyla oynamaması gerektiğini söyledi.

Okul öğrencilerinden birinin babası Abdul Şakur Dadras, “Hükümet karanlıkta okula girdi. Bu dinimize uygun mudur? Bunlar Afgan değerleri mi? Bu utanç verici” diyerek tepkisini gösterdi.

Bir başka öğrenci babası Fazal Ahmed Manawi de, “Afgan Türk öğretmenlere yapılanlar, hükümet korsanlığı” ifadesini kullandı.

Meclis üyesi Kemal Nasır Osoli de, Ulusal Savunma D airesi’ne konuyu soracaklarını söyledi. Osoli, “Bu hareketi kınıyoruz. Olayın aydınlatılması için Ulusal Güvenlik Müdürlüğü’ne başvuracağız” dedi.

Eğitim Bakan Vekili İbrahim Şinwari ise, bu tutuklamaların planlanmış bir eylem olmadığını belirtti.

Şinvari, “İçlerinden biriyle ilgili ellerinde bir istihbarat vardı ve sorgulamak için götürmek istediler. Ancak bazı yanlış anlaşılmalar sevgili öğrencileriniz için kötü bir durum oluşturdu” diye konuştu,

Aileler ayrıca kızlarının güvenliğinden endişe ettiklerini kaydetti.

Okuldan Zeynep adlı bir 12’inci sınıf öğrencisi, “Bir intihar saldırganının okula girmesini beklerdim, ancak polis ve güvenlik güçlerinin okula girdiğini duyunca şok oldum ve yemeğimi bile yiyemedim” dedi.

Afgan Türk okulları 23 yıldır Afganistan’da hizmet veriyor. Şu anda yedi vilayetteki 14 okulda 8 bin civarında öğrenci eğitim görüyor.

Afgan Hükümeti: ‘Öğretmenlerin Tutuklanmasının Gani’nin Türkiye Ziyaretiyle İlgisi Yok’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00


Kosova Türkiye’nin ‘FETÖ Zanlısı’ Olarak İadesini İstediği Kişiyi Geri Göndermedi

Kosova’da mahkeme, bir Türk’ü terör suçlamalarından akladı ve Türkiye’ye geri iade etmeyeceğini açıkladı.

Savcı Ali Rexha, Uğur Toksoy’u iade edemeyeceğini çünkü Türk yetkililerin Toksoy hakkındaki terör suçlamalarıyla ilgili hiçbir kanıt sunmadığını söyledi.

Kosova’da bağımsız bir vakıfta görev yapan Toksoy, Türkiye tarafından 15 Temmuz darbe girişimine katılmakla suçlanmasının ardından geçen Ekim’de ülkenin batısındaki Prizren kentinde tutuklanmıştı.

Toksoy, Kosovalı yetkililere “adaleti yerine getirdikleri” için teşekkür etti ve Priştine’yi Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı sesini yükseltmeye çağırdı.

Kosova Türkiye’nin ‘FETÖ Zanlısı’ Olarak İadesini İstediği Kişiyi Geri Göndermedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Türkiye’de 50 binin üzerinde kişi, hükümet tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen’in destekçisi oldukları gerekçesiyle hapse atıldı.

Gülen ise darbe girişiminin arkasına olduğu suçlamasını reddediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG