Erişilebilirlik

Afgan Güvenlik Güçleri 2014'te Görevi Devralmaya Hazır mı?


Uzmanlar, Afgan ordusunun ülkenin kırılgan güvenlik yapısını devralmaya henüz hazır olmadığı uyarısında bulunuyor. Afgan Ordusu bir yandan bunu yalanlarken diğer yandan da gerilla savaşı için asker almaya devam ediyor.

NATO’nun tahminlerine göre, Afgan askerlerinin dörtte birinden fazlası bu yıl görevi bıraktı. 3 bin askerse ya öldü ya da yaralandı.

Orduya yeni katılanların çoğu okuma yazma bilmiyor.

NATO birlikleri 2014’te ülkeden ayrıldıktan sonra Afgan hükümetinin askeri gücünü sürdürmesi pek mümkün görünmüyor. Bu durum, kısa sürede tek başına kalacak bir ordu için oldukça zor.

Kabil Askeri Eğitim Merkezi’nin komutanı Tuğgeneral Aminullah Patyani askerlerin gerilla savaşına hazırlandığını söylüyor: ”Askerlerimize bunun bir istihbarat savaşı olduğunu anlatıyoruz.”

Afgan Ordusu’ndan bir yetkili, askerlerin 40-50 Afgan istihbarat örgütü çalışanı ve askeri istihbarat birlikleriyle eğitildiğini söylüyor.

Ancak birçok kişi kaygılı. Zorluk içindeki hükümet ve ordudan çok şey isteniyor.

Eski istihbarat yetkilisi Cavit Koşistani, Savunma Bakanlığı’nın hiçbir planı olmadığını söylüyor: ”Taleban’a ya da komşu ülkelerin istihbarat örgütlerine karşı bir stratejimiz yok. Oysa askerlerle güvenlik güçlerinin belli bir stratejiye göre eğitilmesi gerekir. Bu onlara savaşmak için moral verir.”

General Patyani’ye göreyse, askerler göreve hazır: ”Askerlerimiz 2014‘ten sonra herhangi bir tehditle karşı karşıya kalmayacak. Şimdi olduğu gibi bir tehditle karşılaşsalar bile moralleri yüksek olduğu için duruma hakim olacaklar.”

Afgan askerlerinin önünde komutanlarını haklı çıkarmak için 2 yıl daha var. Amerika çekildikten sonra yaşanacaklar bu konuda bir sınav olacak.

Afgan Güvenlik Güçleri 2014'te Görevi Devralmaya Hazır mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG