Erişilebilirlik

Afgan Çocuklara Yönelik Saldırılar


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Afgan kadınları ve kız çocukları, kadın haklarını ezmek isteyen unsurların, özellikle Taleban’ın sürekli saldırılarına uğruyor. Taleban yönetimi sırasında kadınlar ve kız çocuklarının okullara gitmesi ve çeşitli toplumsal faaliyetlere katılması yasaklanmıştı. Başkent Kabil’de iki kız okulu biri 25 diğeri 28 Ağustos tarihlerinde gaz saldırılarına hedef oldu. Olay halen soruşturulmakta ve üstlenen olmamakla birlikte öğretmenleri dahil 100’ü aşkın kız öğrenci yaralandı. Okullardan birinde 48 diğerinde 60 öğrenci hastalanarak tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Afgan Sağlık Bakanlığı, geçen iki yıl içinde meydana gelen on ayrı olayda saldırı kurbanlarının kanlarında zehirli organofosfat bulunduğunu doğruladı. Organofosfat, böcek ve yabani otların imhasında kullanılan ilaçlarda bulunuyor. Ayrıca sarin ve VX gazı gibi kimyasal silahlarda yeralıyor. Organofosfat zehirlenmesinin belirtileri arasında başağrısı, yorgunluk, mide bulantısı, solunum güçlüğü yeralıyor.Bu belirtilerin hepsi Kabil’deki okullarda zehirlenen öğrenci ve öğretmenlerde görüldü.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Amerika Kabil’de Afgan öğrencilerin zehirlenmesinden derin kaygı duymaktadır. Afgan okulları, öğretmenler ve öğrenciler, özellikle kızlar Afganistan’ı karıştırmak ve ilerlemeyi sabote etmek isteyen hükümet-karşıtı unsurlar tarafından sürekli hedef alınıyor. Amerika bu tür saldırıları kınar ve sorunla ilgilenme ve ilerde meydana gelecek bu tür olayları önlemede Afgan hükümetiyle işbirliği yapmaktadır”dedi.

Afganistan ve Amerika, 40 diğer ülke ile birlikte BM İnsan Hakları Konseyine ortak bir karar tasarısı sundu. Haziran ayında kabul edilen tasarı masum öğrencilere, özellikle Afganistan’daki kızlara yönelik saldırıları hedef alıyor. Amerika uluslararası topluluğu, okumak isteyen kızlara karşı şiddet ve baskıyı önlemede ve bu tür saldırıların sorumlulularını adalet önüne çıkarmada Afgan hükümetine yardımcı olmaya çağırır.

Amerika, kadınlar ve çocuklar dahil tüm bireylerin tam olarak katılacakları bir toplum kurmak için çalışan Afgan halkının yanındadır.

XS
SM
MD
LG