Erişilebilirlik

Afgan Asıllı Polis New York’ta Kahraman İlan Edildi


 Afgan asıllı Müslüman polis Hamid Armani
Afgan asıllı Müslüman polis Hamid Armani

New York’ta iki polis memuru, bomba tehlikesini önleme yöntemleri nedeniyle, kahraman ilan edildi. Bu polislerden biri, 16 yıl önce ABD’ye göç eden Afgan asıllı Müslüman Hamid Armani.

20 Temmuz’da New York’un en gözde turistik merkezlerinden Times Meydanı’nda devriye araçlarında görev yapan iki polis memuru, yanlarından geçen bir sürücünün içinde bulundukları polis aracının içine bir cisim fırlattığında önce ne olduğunu anlamadılar. Ancak cihazda bir ışık yanıp-sönmeye ve alarm vermeye başlayınca polis memurları Hamid Armani ve ortağı Peter Cybulski, cihazın bomba olabileceği şüphesiyle anında harekete geçtiler.

Ancak yaptıkları ilk şey bomba imha uzmanlarını çağırmak olmadı. Cybulski ve Armani, şüpheli cihazla birlikte, polis aracını Times Meydanı’ndan hızla uzaklaştırdılar. Tek düşündükleri ise can kaybının az olmasıydı.

Cihazı, ıssız bir caddeye bırakan memurlar, ardından bomba imha ekiplerine haber verdi. Cihazın bomba olmadığı anlaşıldı ancak bu, polislerin kahramanca hareket ettiği gerçeğini değiştirmedi.

Daha yeni görevinden ayrılan New York Şehri Emniyet Müdürü Bill Bratton da, iki memurun gerçek birer kahraman olduklarını söyledi. Bratton, polislerin yüzlerce insanı kurtarmak için kendi hayatlarını riske attığına dikkat çekti.

Polis memuru Hamid Armani, ABD’ye 2000 yılında göç etmiş. 2016’da da New York Polis Teşkilatı’na katılmış. Afganistan’da doğup büyüyen Armani, o dönem o kadar çok adaletsizliğe tanıklık etmiş ki, tek amacı bir gün kolluk kuvvetlerine katılabilmek olmuş.

Son zamanlarda ABD’de polise yönelik şiddet olaylarının artmasından ise kendisi de ailesi de endişeli. Armani, 12 yaşındaki kızına, eve sağ salim döneceği sözünü vermiş ama sahte bombayı Times Meydanı’ndan uzaklaştırırken sözünü tutmadığının farkında.

Armani’nin ortağı Peter Cybulski ise Katolik. Arabada giderlerken beraber dua ettiklerini söylüyor. O da bir baba ve “ Ben de kızıma her zaman rengimiz, dinimiz ya da etnik kökenimiz ne olursa olsun birbirimize saygı duymamız gerektiğini aşılıyorum. Hangi dinden oldukları önemli değil. Önemli olan insan hayatını kurtarmak,” diyor.

Armani ve Cybulski, çok az polis memurunun göstereceği bir davranış sergilediler. Yönetmeliklere göre böyle durumlarda yapılacak ilk iş durumu bomba imha ekiplerine haber vermek. Bazı uzmanlar, polislerin kahramanlığını kabul etse de, cihazın hareket ettirilmesinin patlama olasılığını artırabileceğine de dikkat çekiyor. Yapılması gerekenin, meydanın boşaltılması olduğunu söylüyor.

Cihazı, Times Meydanı’na atan şüpheli ise yakalandı. 52 yaşındaki Hector Meneses, yolda durduruldu. Meneses’in bu defa üzerinde bomba olduğunu iddia etmesi nedeniyle bölge boşaltıldı. Ancak daha sonra Meneses’in blöf yaptığı anlaşıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG