Erişilebilirlik

Af Örgütü’nden Türkiye’ye Eleştiri


Af Örgütü’nden Türkiye’ye Eleştiri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu girişimle bağlantısı olduğu gerekçesiyle binlerce kişi gözaltına alındı ve tutuklandı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, darbe girişiminde bulunduğu iddia edilen Fethullah Gülen Hareketi ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle yapılan tutuklamalar, gözaltılar ve meslekten ihraç edilmelerin bir “cadı avı”na dönüştüğünü savundu.

15 Temmuz’da yaşananların çok ciddi olaylar olduğunu ve kanlı bir gece yaşandığını kaydeden Gardner, ağır suçlar işlendiğini ve yaşanan bu olayların hangi ülkede olursa olsun mutlaka soruşturulacağını, elbette çok sayıda gözaltı ve açığa alınmalar olacağını belirtti. Ancak Gardner, Uluslararası Af Örgütü olarak, 15 Temmuz sonrasında sadece darbe girişimiyle ilgisi olanların değil, Fethullah Gülen’e sempati duyanlara hatta AK Parti hükümetine muhalif olan kişilere yönelik cadı avının başlatılmasından kaygı duyduklarını ifade etti.

15 Temmuz sonrası yürütülen operasyonları kaygı verici olarak niteleyen Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını, tutuklandığını ve meslekten ihraç edildiğini ancak alınan bu kararlara gerekçe olarak somut kanıtların bulunmadığını belirtti. Gardner, kanıtlara dayandırılmayan tutuklamaların ve gözaltı işlemlerinin, ifade özgürlüğüne ve hukukun üstünlüğü ilkesine ciddi zararlar vereceğini söyledi.

Yargı mensuplarının dörtte birinin gözaltına alındığına, tutuklandığına ya da meslekten ihraç edildiğine işaret eden Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Gardner’a göre, yargıda yaşanan bu operasyonlar uzun vadede, bağımsız yargıyı ve hukuk devleti kavramını olumsuz etkileyecek.

28 belediyeye kayyum atanması konusuna da değinen Andrew Gardner, Türkiye’de bunun bir ilk olmadığını ve daha önce Zaman gazetesine kayyum atandığını, bu yaşananlardan Uluslararası Af Örgütü olarak kaygı duyduklarını dile getirdi. Kayyum atamalarının ancak kesinleşmiş mahkeme kararının ardından olabileceğini söyleyen Gardner, mahkeme kararı olmadan yapılan kayyum atamalarını kaygı verici olarak değerlendirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG