Erişilebilirlik

Af Örgütünden Türkiye'ye Eleştiri


Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty

Uluslararası Af Örgütü, 50’inci kuruluş yıldönümünde yayınladığı insan hakları raporunda Türkiye’ye yönelik ağır eleştirilerde bulunuyor.

Raporda anayasa değişiklikleri ve Türk Ceza Kanunu’ndaki düzenlemelerin insan haklarının korunması için gerekli temel değişiklikleri sağlamaya yetmediği vurgulanıyor. Af Örgütü, ifade özgürlüğünü ihlal eden cezai kovuşturmaların devam ettiğini ve vaat edilen bağımsız insan hakları mekanizmalarının kurulmadığını da belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda işkence ve kötü muamele iddialarının devam ettiği ve bunlara yol açan güvenlik mensuplarına yönelik soruşturmaların hala yetersiz olduğuna dikkat çekiliyor.

Raporda ayrıca Türkiye’de terörle mücadele yasası kapsamında adil olmayan davaların görüldüğü, sivillere yönelik bombalı saldırıların sürdüğü; vicdani retçilerin, eşcinsellerin, mültecilerin ve sığınmacıların durumunun hala yasalarca koruma altına alınmadığı belirtiliyor.

Af Örgütü ayrıca Türkiye ‘de kadınlara yönelik şiddeti durdurma konusunda da asgari düzeyde ilerleme sağlandığına dikkati çekiyor

Uluslararası Af Örgütü’nün 50’inci kuruluş yıldönümünde hazırladığı raporun diğer ülkeleri kapsayan kısımlarında, özellikle İnternet ve sosyal paylaşım sitelerinin rolüne ağırlık veriliyor. Af örgütü bu tarz iletişim sistemlerinin Soğuk Savaş’tan bu yana baskıcı rejimlere karşı en büyük ayaklanmalarda önemli rol oynadığına işaret ederken aynı araçları diktatörlük rejimlerinin kendi halklarını ezmek için kullanabileceğini de belirtiyor

XS
SM
MD
LG