Erişilebilirlik

Af Örgütü’nden Erdoğan Karşıtı Protesto


Brookings Enstitüsü Önünde Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

Uluslararası Af Örgütü, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto etme amacıyla bir gösteri düzenledi. Gösteri, Erdoğan’ın bugün Türkiye saatiyle 16.00’da Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesi sonrasında, Brookings Enstitüsü’ndeki konuşması öncesi için planlandı.

Uluslararası Af Örgütü'nün gösteriyle ilgili basın açıklamasında, Obama’ya seslenerek Erdoğan’ın ziyareti sırasında “Türkiye’nin Kürtler'i öldürme politikasını sona erdirmesini istemeli,” denildi.

Af Örgütü’nün açıklamasında “Başkan Obama, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’da bulunan dünya liderlerine insan hakları ihlalleriyle ilgili kaygılarını dile getirme fırsatına sahip olacak. Obama’nın özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundaki baskıcı askeri operasyonları gündeme getirmesi gerekiyor,” denildi.

Aynı açıklamada Türk hükümetinin Kürtler’in çoğunlukta olduğu kent ve mahallelerde, sokağa çıkma yasağı uyguladığı, hizmetleri aksattığı ve en az 200 bin kişinin hayatını tehlikeye attığı kaydedildi.

Af Örgütü yetkililerinden T. Kumar, “Başkan Obama dünya liderlerine ev sahipliği yapma fırsatı yakalamışken insan haklarını ihlal etmemeleri konusunda bu liderleri uyarmalı. Uluslararası toplum, Suriyeli mülteci krizinde Türkiye’nin yardımına ihtiyacı olduğu için, operasyonlar konusunda Türkiye’yi yeterince eleştirmedi. Her ne kadar mülteciler konusu önemli olsa da insan hakları ihlallerinden daha önemli değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı protesto eden tek grup Uluslararası Af Örgütü olmadı. Erdoğan karşıtı bir grup ile Ermeni protestocular da Brookings binası önündeydi. Erdoğan'a destek veren Türk vatandaşları ile protestocular arasında gerilim tırmandı. Karşılıklı atılan sloganların zaman zaman hakaret boyutuna varması üzerine ABD polisi göstericileri birbirinden uzak noktalara geriletti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG