Erişilebilirlik

Af Örgütü:"Şiddet Kullananlar Adalete Teslim Edilmeli"


Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Koordinasyon Grubu Başkanı William Jones, aşırı güç kullanımının ifade özgürlüğü ve gösteri yapma hakkının ihlali anlamına geldiğini söyledi

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Koordinasyon Grubu Başkanı William Jones, örgütün Gezi Parkı protestolarıyla ilgili olarak bir aydır “aşırı güç kullanan kişilerin” adalete teslim edilmesi çağrısı yaptığını bildirdi.

Bunun aynı zamanda ifade özgürlüğü ve gösteri yapma hakkının ihlali anlamına geldiğini de belirten Jones, biber gazı ve göz yaşartıcı gazları kapalı alanlarda kullanmanın da bir ihlal olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de Gezi Parkı olayları sırasında devletin aşırı güç kullanımını protesto etmek amacıyla üyeleri bu hafta başında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi.

Büyükelçiliğin önünde toplanan küçük grup, “Türkiye ifade özgürlüğünden korkma!” sloganları attı. Birçok farklı ülkeden genç protestocular, Taksim Meydanı’nda Erdem Gündüz’ün başlattığı ‘duran adam’ protestosunun bir benzerini Büyükelçilik önündeki Atatürk heykeli önünde yaptı.

William Jones, Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis memurunun tutuksuz yargılanması konusunda, Türkiye’nin çok uzun bir polis şiddeti geçmişi olduğunu belirtti. Jones, Türkiye’de şiddet suçlarına karışan memurların sıklıkla yargılama sırasında görevine devam ettiğini ve sonunda da, zamanaşımı sayesinde cezalandırılmaktan kurtulduklarını hatırlattı.

Türkiye Koordinasyon Grubu olarak, Türkiye’de insan hakları ihlalleri ile ilgili basınla konuştuklarını ve bloglarından haber yaydıklarını belirten Jones, gruplarının ayrıca bu tip gösteriler düzenlediğini ya da düzenlenen gösterilere katıldığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü bireylerin hayatları tehdit altında olduğunda ya da polis şiddeti yaşandığını durumlarda “acil eylem” çağrısı yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG