Erişilebilirlik

Adalet Yürüyüşü’ne IŞİD Saldırısı İddiası: Altı Kişi Gözaltında


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlattığı Adalet Yürüyüşü 21. Günü’ne girdi.

9 Temmuz’da Maltepe’de miting yapmayı planlayan Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşünün bugünkü etabı öncesinde polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

D-100 Karayolu girişinde arama noktası oluşturan Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, karayolunda Özel Harekat polisleriyle havadan da polis helikopteriyle yürüyüşü takip etti.

Güvenlik önlemelerinin neden arttırıldığını öğle saatlerinde Kayseri Valisi Süleyman Kamçı açıkladı. Kayseri Valisi, Kayseri ve Kocaeli emniyetlerinin ortak operasyonunda adalet yürüyüşüne saldırı planlayan altı kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Kayseri Valisi: “Provokatif eylem gerçekleşmeden önlendi”

Zanlılardan ikisi Kocaeli’nde dördü ise Kayseri’de gözaltına alındı.

Kocaeli’nde yakalanan kişinin kullandığı minibüste AKP bayrağı olduğunu belirten Kamçı, “Minibüsü kalabalığın üstüne sürerek saldırı yapmak istediği belirlenen zanlı, ekiplerimizin takibi sonucu yakalandı. İrtibatlı olduğu kişiler de gözaltına alındı. Başarılı bir çalışmayla, provokatif eylem gerçekleşmeden önlenmiş oldu” dedi.

Zanlı O. K.’nın Ebu Hüseyin kod adını kullanan bir IŞİD militanı olduğu ve cep telefonu kayıtlarında korteje girerek saldırı yapacağı yönünde mesajlar olduğu iddia edildi.

CHP: “Yürüyüşe dönük saldırı planı değil”

Adalet Yürüyüşü’nü saldırı iddiasıyla ilgili CHP’den ilk açıklamayı Parti Sözcüsü Bülent Tezcan yaptı.

Bütün provokasyon girişimlerine karşı güvenli bir şekilde yürüyüşü tamamlayıp mitingi gerçekleştirmek istediklerini belirten Tezcan, "Bölgede bir IŞİD operasyonu olduğu bilgisini aldık emniyet güçlerinden, ancak bunun bir rutin çalışma sonucu olduğunu öğrendik yani bu yürüyüşe dönük özel bir saldırı ya da planlamaya dayalı bir operasyon değilmiş. Emniyet’in yaptığı açıklama bu. Emniyet’in bölgedeki terör örgütlerine yönelik rutin çalışmasının bir parçası doğal olarak yürüyüş güzergahı buradan geçince emniyetin dikkati ve çabaları da belli noktalara daha fazla yoğunlaşıyor bu yararlı da bir şey. Bu çerçevede özel bir yürüyüşe dönük saldırı planı değil ama genel operasyonlar çerçevesinde yapılmış bir önlem, bir operasyon olduğu bilgisini aldık” dedi.

Tezcan’ın açıklamalarının ardından Adalet Yürüyüşü CHP eski genel başkanlarından Hikmet Çetin de katılımıyla yeniden başladı.

Bekaroğlu: “Cumhurbaşkanı, başbakan, başbakan yardımcıları insanları tahrik edecek ithamlarda bulunuyor”

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, iktidarın yürüyüşün başından beri provokasyon ihtimalini dillendirmesinden şikayetçi.

Bekaroğlu, “Devlet bir taraftan jandarma ve polis araçlığıyla yürüyüşün başından beri cansiperane güvenlik tedbirleri alırken diğer yandan Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan başlayarak; Başbakan yardımcıları Kurtulmuş ve Canikli’ye kadar -- insanları tahrik edecek kadar ithamlarda bulunuluyor. Böyle bir ortamda yürüyoruz. Sürekli provokasyon olabileceği canlı tutuluyor. İstanbul’a yaklaştıkça da provokasyon haberleri artıyor” dedi.

Bekaroğlu: “Bu provokasyon DEAŞ aklını aşar, arkasında toplumunu birbirine karşı kışkırtacak istihbarat örgütleri olabilir”

Yürüyüşün en başından beri güvenlik önlemlerinin olduğunu ancak bugün en üst seviyeye çıktığını belirten CHP İstanbul Milletvekili, IŞİD’in böyle bir yürüyüşe saldırı düzenlemesinin ihtimal dahilinde olmakla birlikte yapılan açıklamaların kafa karıştırıcı olduğu görüşünde.

“DEAŞ’ın saldırı yapması beklenebilecek bir olay. Böyle çok sayıda provokatif eylem yaptı. Böyle bir şey de planlamış olabilir. Ama bugünkü açıklama şekli, işte AK Parti bayrakları var filan, bana tuhaf geliyor. AK Parti bayrakları ne demek? Bu tür bayrak konması toplumu birbirine karşı kışkırtacak bir provokasyon. Bu işler DEAŞ aklını aşar. Türkiye’yi karıştırmak isteyen istihbarat örgütleri olabilir. Bunlar çok tuhaf.”

Bekaroğlu: “Bu işin arkasında kim varsa yürüyüşe ve mitinge büyük katılımı engellemeye çalışıyor”

Bekaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu tür provokasyon saldırılarından yılmayacağını ve planladığı gibi 9 Temmuz’da Maltepe mitingini yapacağını ifade etti.

CHP milletvekili, “Bence çok genel olarak İstanbul’a yürüyen bu büyük kitlenin korkutulmasını amaçlayan böyle bir hava oluşturulmaya çalışılıyor diye düşünüyorum. Katılım çok arttı, yarın öbür gün çok daha büyük katılım bekleniyor. Bu işin arkasında kim varsa belki de büyük katılım engellenmeye çalışılıyor. Biz kendi tedbirlerimizi almışız. Jandarma ve polis de çok ciddi tedbir alıyor, onlara da teşekkür ediyoruz. 9’unda mitingi yapacağız ve adalet arayışımıza devam edeceğiz. Tuzun koktuğu bir dönemden geçiyoruz. Adalet talebi ayağa kalkmıştır. Ana muhalefet partisi bu itirazı, adalet talebini dillendirmeye devam edecektir” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG