Erişilebilirlik

Adalet Bakanlığı’ndan Yabancılara Rüşvete Karşı Yeni Düzenleme


Amerika Adalet Bakanlığı, şirketleri ceza almaktan kaçınmak için yabancı rüşvet girişimlerini açıklamaya teşvik edecek şekilde, var olan bir kanunu yeniden düzenlediğini açıkladı.

Adalet Bakanlığı’nın iki numaralı ismi Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein, açıklamayı 34’üncü Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu Konferansı’nda yaptı.

1977’de yürürlüğe giren yasa, iş avantajı sağlamak amacıyla yabancı yetkililere rüşvet vermeyi suç kabul ediyor.

Yeni düzenlemeyle yabancılara verilen rüşveti gönüllü olarak ifşa eden ve Adalet Bakanlığı’yla işbirliği yapan şirketler sağlam bir ceza indiriminden yararlanacak.

Rosenstein’e göre uygulamanın gereklerini yerine getiren ihlalciler, yargılanmaktan kurtulabilecek ve Amerikan Ceza Kanunu’nda yer alan cezanın yarısı kadar ceza ödeyecek.

Yeni düzenleme Nisan 2016’da dönemin Başkanı Barack Obama yönetimi tarafından düzenlenen bir yıllık pilot program kapsamında hazırlanmıştı.

Rosentein’e göre son bir buçuk yılda bakanlığa ihlallerle ilgili 30 gönüllü bildirim yapıldı. Pilot programdan 18 ay önce bu rakam sadece 18’di.

Rosenstein, yeni düzenlemenin iş dünyasında suçla mücadele için önemli bir adım oluşturduğunu söyledi.

2016’dan bu yana Adalet Bakanlığı 17 kurumun davasında 1,6 milyar dolara varan ceza kesti.

Bakanlık daha bu ayın başında Rolls Royce firmasının iki eski üst düzey yöneticisinin yabancı yetkililere rüşvet vermek için anlaşma yaptıklarına dair itirafta bulunduklarını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG