Erişilebilirlik

Adalet Bakanı Barr'dan Mueller Soruşturması Adımı


Rusya’nın ABD’de 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesini soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller’ın raporuna ilişkin tavrıyla eleştirilen Adalet Bakanı Wiliam Barr harekete geçti. Barr, Rusya soruşturmasının kökeninin araştırılması ve Trump’ın seçim kampanyasıyla ilgili istihbarat toplanmasının “yasal ve uygun” olup olmadığının belirlenmesi için savcı atadı.

Haber ajansı Associated Press’e konuşan bir kaynağa göre Adalet Bakanı William Barr, söz konusu soruşturmayı yürütmesi için Connecticut Federal Savcısı John Durham’ı atadı. AP’ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen kaynak, konuyla ilgili daha fazla ayrıntı veremeyeceğini belirtti.

Durham’ın ataması, Adalet Bakanı William Barr’ın Kongre üyelerine 2016 yılında Trump’ın kampanyasına yönelik bir casusluk faaliyeti olduğuna inandığını söylemesinden 1 ay sonra geldi. Adalet Bakanı Barr, daha sonra sözlerinin kötü niyetli olmadığını ve özel yetkili savcı Robert Mueller’ın soruşturmasının kökeninin incelenmesi için bir ekip topladığını belirtmişti.

William Barr ne gibi bir casusluk faaliyeti yürütülmüş olabileceği konusunda ayrıntı vermedi. Ancak Barr’ın Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın o dönem Trump’ın eski bir ortağı olan Carter Page’in izlenmesi için çıkardığı izne ve FBI’ın Trump’ın kampanyasında dış politika danışmanlığını yapan George Papadopulos’un soruşturulduğu dönemde bir muhbirden yararlanmasına atıfta bulunduğu anlaşılıyor.

Trump ve destekçileri bu gelişmeleri gerekçe göstererek hem Adalet Bakanlığı’nı hem de FBI’ı seçim kampanyasını hukuk dışı şekilde casusluk faaliyetiyle hedef almakla suçlamıştı.

Hükümetin Trump’ın kampanyasına ilişkin istihbarat toplama yöntemlerinin hukuk çerçevesi içinde ve uygun olup olmadığına odaklanacak olan yeni soruşturma, Adalet Bakanlığı genel müfettişinin yürüttüğü soruşturmadan ayrı bir soruşturma. Söz konusu birim aynı zamanda Rusya soruşturmasının kökenini de inceliyor. Adalet Bakanı Barr, bu soruşturmayla ilgili raporun Mayıs ya da Haziran ayında tamamlanmasını beklediğini söyledi.

Kongre’deki Cumhuriyetçiler, soruşturmanın Trump’ın iki yıl boyunca başkanlığını gölgeleyen soruşturmanın nasıl başladığını ve bu konuda hukuki bazı endişelerin olup olmadığını da inceleme niyetinde olduklarının sinyalini vermişti.

Özel yetkili savcı Robert Mueller’ın tamamladığı soruşturma Trump’ın seçim kampanyası ve Kremlin arasında 2016 başkanlık seçimlerinin sonucunu değiştirecek gizli bir işbirliği olduğuna ilişkin bulguya rastlamamıştı.

Barr’ın atadığı yeni savcı kim?

Durham Connecticut eyaletinde, şu anda bulunduğu federal savcılık görevine Trump tarafından aday gösterilerek gelen bir kariyer savcısı. Durham daha önce de emniyet teşkilatında yolsuzluk, Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’ye ait görüntülerin imha edilmesi ve Boston’daki FBI ofisinin çetelerle ilişkisinin soruşturulduğu dosyalara bakmıştı.

Beyaz Saray, savcılık görevine aday gösterdiği dönemde Durham ve diğer adayların Trump’ın “Amerika’yı yeniden güvenli hale getirmek” vizyonunu paylaştığını savunmuştu.

Durham 2018 yılında Senato’dan oy birliği ile onay almıştı. O dönem Connecticut’tan iki Demokrat Partili Senatör Richard Blumenthal ve Chris Murphy, Durham için zor davalara nasıl bakacağını bilen “sert ve adil bir savcı” ifadelerini kullanmışlardı.

Durham yeni soruşturmayı yürütme görevinin dışında, Connecticut başsavcılığı görevini de sürdürecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG