Erişilebilirlik

Adalet Bakanı Gül Washington'da


Amerika ziyareti kapsamında New York ve Connecticut’ın ardından Washington’a geçen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Salı günü resmi temaslarına başladı

Gül, ABD Adalet Bakanı William Barr'la yerel saatle 14.30’da biraraya geldi. Görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Adalet Bakanı, görüşmenin ardından Kongre'ye geçti.

Edinilen bilgiye göre, Gül ABD Adalet Bakanı'yla görüşmesinde, Türkiye’nin Fethullah Gülen'in iadesine yönelik taleplerini bir kez daha dile getirdi. Gül ve Barr'ın ilk yüz yüze görüşmesinde iki ülke arasındaki adli işbirliği de ele alındı. Gül ayrıca, 30 Mayıs'ta açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesinin ayrıntılarını paylaştı.

Gül, Türkiye’de üç yıla yakın hapis yattıktan sonra denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak cezaevinden tahliye edilen eski NASA çalışanı Serkan Gölge’ninse görüşmede gündeme gelmediğin söyledi.

Adalet Bakanı Gül'ün yaptığı bu görüşmeyle, Gülen'in iadesine ve "FETÖ"ye ilişkin iki ülke arasındaki görüşme sayısı 7'ye yükseldi. Son görüşme, ABD heyetinin 3-4 Ocak 2019'da Ankara’yı ziyaretinde yapılmıştı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD Adalet Bakanlığı görevine getirilmesinin ardından 1 Mart 2019'da William Barr'a tebrik mektubu göndermiş, Gülen'in ve Gülen yapılanması üyelerinin iadelerine vurgu yaparak, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini aktarmıştı.

Abdülhamit Gül, 2018 Ağustos ayında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile beraber, o dönem Türkiye'de tutuklu bulunan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın tutuklanması ve hapiste tutulmasındaki rolleri nedeniyle ABD tarafından yaptırım listesine alınmıştı.

Gül temasları kapsamında Kongre’de de görüşmelerde bulundu.

“İade Sürecinde Gelişme Olmaması Kabul Edilemez”

Gül, ilk gün temaslarının ardından Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uluslararası sözleşmeler ve iki ülkenin imzaladığı anlaşmalar gereği Fetullah Gülen'in iadesi konusunda şimdiye kadar adım atılmış olması gerektiğini dile getirdi. AA’nın geçtiği habere göre Gül, “Bu konuda halen bir gelişme olmamasını kabul etmemiz mümkün değil. Özellikle Türk yargı makamlarının ABD'ye iletmiş olduğu deliller, belgeler ve iade talepnameleri buraya ulaşmasına rağmen konunun adli mercilere intikal ettirilmemiş olmasını kabul edemeyiz” dedi.

Yeni delillerin ortaya konmasıyla bu konuda olumlu bir adım atılması yönündeki beklentisini de ifade eden Gül, “İadenin gerçekleşmesini ve Türk yargı makamlarının taleplerinin yerine getirilmesini istiyoruz” diye ekledi.

Gül görüşmelerde Amerika’daki Fethullah Gülen okulları ve Halkbank davasının da gündeme geldiğini söyledi.

Öte yandan Gül, yeni delillerin Adalet Bakanlığı'na sunulduğunu da dile getirdi.

Abdülhamit Gül, Washington temaslarını bugün tamamlayarak akşam saatlerinde Washington'dan ayrılacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG