Erişilebilirlik

Adalet Bakanı Ergin, AP’de Anayasa Paketini Anlattı


Adalet Bakanı Ergin, AP’de Anayasa Paketini Anlattı
Adalet Bakanı Ergin, AP’de Anayasa Paketini Anlattı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 12 Eylül’de referanduma sunulacak olan anayasa değişikliği paketini Avrupalı parlamenterlere anlattı. Avrupa Parlamentosu’ndaki Türkiye’nin Dostları Grubu’yla bir araya gelen Ergin, eleştirileri yanıtladı.

Avrupa Birliği’nin anayasa değişiklik paketi üzerindeki ana eleştirilerini iki noktada toplamak mümkün. Bunlardan ilki paketin kapsamı. Brüksel’in beklentisi daha kapsamlı bir değişikliğe gidilmesi hatta yeni bir anayasa oluşturulmasıydı. Gelinen noktadaki değişiklik önerileri ise Avrupa Birliği’nin gözünde oldukça kısıtlı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de paketin kapsamını sınırlı buluyor: “Bu paket sınırlı bir pakettir. Olması gerekenden daha dar bir pakettir.”

Avrupa Birliği’nin ikinci ve belki de daha önemli uyarısı ise değişikliklerin genel bir uzlaşı temelinde yapılmasının gerekliliği. Son dönemde konuyla ilgili olarak verilen her mesajda bu vurguyu görmek mümkün. Ergin de mesajların farkında ancak Adalet Bakanı’na göre uzlaşı sağlanamamasının sorumlusu muhalefet: “Ben bu çalışmaları sizinle yapmam. Bu masaya oturmam diyen bir anamuhalefet partisiyle karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla biz eğer anamuhalefet partimizin masaya gelmesini bekleyecek olsak buradaki müzakereleri ve reform sürecini tamamen ötelememiz, ertelememiz gerekecekti.”

Ergin, yüksek yargıyla ilgili olarak önerdikleri düzenlemelerin Avrupa modellerine uygun olduğunu söyledi: “Şimdi bizim getirdiğimiz model Avrupa’daki örneklerden esinlenmiş ama çok daha mahçup. Demokratik açıdan çok daha mahçup bir model olmasına karşın Anayasa Mahkemesi’ni siyasallaştırmaya çalıştığımız yönünde eleştirilerle karşı karşıya kalıyoruz.”

Türkiye’nin eleştirilerle karşılaştığı bir başka unsuru da Avrupa standartlarının çok üstünde olan seçim barajı oluşturuyor. Ergin, bu konunun anayasa değişikliği paketiyle ilgili olmadığını belirtmekle birlikte önümüzdeki dönemde adım atılabileceğinin sinyalini verdi: “Bundan sonra yapılacak düzenlemelerde elbette ki artık Türkiye’nin yüzde 10’lulk seçim barajıyla orta ve uzun vadede yürümesi çok kolay değil. Türk parlamentosu bunu ilk fırsatta değerlendirecektir.”

Muhalefetin, 12 Eylül’de yapılacak anayasa değişikliği referandumunu, “AKP referandumuna” çevirme çabası içinde olduğunu belirten Ergin, bu süreçte genel siyaseti konuşmayacakları mesajını verdi.

XS
SM
MD
LG