Erişilebilirlik

Amerika'da Engelliler Yasası'nın 20'nci Yıldönümünde Beklentiler Devam Ediyor


Amerika’da kısaca ADA olarak bilinen Engelliler Yasası’nın 20’nci yıldönümü. Yasa, zihinsel ve fiziksel engellilere yönelik ayrımcılığı yasaklayan bir medeni haklar yasası ve federal ve yerel programlar oluşturup ulaşım imkanlarını geliştirme ve kamuya açık alanların engellilerin rahat hareket edebileceği şekilde tasarlanmasını sağlama yoluyla engellilerin yaşamında çok büyük değişikliklere imza attı. Yasanın yürürlüğe girmesinin 20‘inci yıldönümünü kutlayan engelliler, çok daha fazlasının yapılmasını istiyor.



Engelliler Yasası, 20 yıl önce zamanın başkanı George H.W. Bush tarafından imzalanarak yürürlüğe girmişti. Yasanın yürürlüğe girmesinin 20‘inci yıldönümü, Washington’da siyasetçiler ve engelliler tarafından kutlandı.

Temsilciler Meclisi Demokrat milletvekili Jim Langevin’in boynundan aşağısı felç. Langevin, Temsilciler Meclisi’ne seçilen ilk felçli. Bu konuda şunları söylüyor:

"Yasanın çıkmasıyla biz engelliler için dünya o kadar değişti ki, önümüzdeki birçok engel yıkıldı, birçok kapı açıldı, pek çok fırsat yaratıldı.”

Washington’daki basın toplantısına katılan Marca Bristo, göle dalarken boynunu kırmış ve 23 yaşında felç olmuş. Bristo, Engelliler Yasası’nın hayatını tamamen değiştirdiğini söylüyor:

"Bir gün bir rasathaneye gittim. Yukarıya çıkabilmek için çöp asansörüne binmem gerekti. İçerisi karanlıktı, çok korktum. Hatta bir seferinde yanımda kocaman bir fare vardı. Artık bu durumda olmak zorunda değilim.”

Marca Bristo, gerek Amerika, gerekse yabancı ülkelerde engellilerin yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan Amerikan Uluslararası Engelliler Konseyi’ni yönetiyor. Bristo, engelli olmanın bazı ülkelerde lanetli olmakla aynı anlama geldiğini söylüyor:

"Bazı ülkelerde engelliler sokaklarda yaşıyor. Bazı ülkelerdeyse engelli olmak, şeytana kapılmakla, cinli olmakla aynı anlama geliyor. Aileleri utanç duyduğu için bu kişileri sokaklara atıyor, insanlıkdışı bir hayat yaşamalarına neden oluyor.”

Bristo, engellilerin istihdamının, aşılması gereken bir sonraki sorun olduğunu söylüyor. Engelliler için daha iyi iş imkanları oluşturulmasını sağlamak, engellileri topluma kazandırmak ve İnternet’e erişimi kolaylaştırmak Bristo’nun hedefleri arasında.

"Telekomünikasyon alanında sağırlar için birçok atılım gerçekleşti. Bankamatikleri artık körler de rahatlıkla kullanabiliyor. Gerçek bir devrim yaşandı.”

Amerika'da 40 milyon Amerikalı engelli. Bu, her yedi kişiden birinin engelli olduğunu gösteriyor.

XS
SM
MD
LG