Erişilebilirlik

Açlık Grevi 49. Gününe Girdi


49 gündür devam eden açlık grevi, Türkiye’nin gündemine de girdi. Ancak cezaevindeki açlık grevcilerin talepleri hükümet tarafından dikkate alınmıyor. Dün Çankaya Köşkü’ndeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda “zaten herşeyi yiyorlar, aç kalan yok, gerektiğinde cezaevlerine müdahale edilir” diyen Başbakan Erdoğan, bugün partisinin grup toplantısında da sert çıktı. Erdoğan, ''Devlete dağda öldürmekle şantaj yapılamayacağı gibi, cezaevinde ölmekle de şantaj yapılamaz. Devlet şantaja da, dayatmaya da, tehlikeye de boyun eğmez, pabuç bırakmaz'' dedi.

Erdoğan BDP’yi eleştirdi: “Kendileri kebap yiyor cezaevindekilere ‘ölün’ diyorlar”

Başbakan bugün TBMM grup toplantısını Diyarbakır Cezaevi’nin önünde yapan BDP’ye de tepki gösterdi. BDP’nin seçmenini istismar ettiğini söyleyen Erdoğan, '' Kızıltepe'te Kasrı Kanca'da bir milletvekilinin evinde, Barış ve Demokrasi Partisi'nin eşbaşkanı, diğer gruplar, oturmuşlar orada kuzu kebabı yiyorlar. Kızıltepe kuzu kebabı yiyorsun, öbür taraftan da cezaevinde olanlara 'ölün, açlık grevine girin' diyorsun. Kürt kardeşlerime sesleniyorum: Sizi aldatanlara dikkat edin, istismar edenlere dikkat edin. Onlar kuzu şiş, kuzu kebap götürürken, içeride olanlara da 'ölün, aç kalın' diyorlar. Bu iş o kadar kolaysa, buyursunlar kendileri yapsınlar” dedi.

BDP ise 12 Eylül'den bu yana sürdürülen süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dikkat çekmek amacıyla Meclis Grup Toplantısı’nı Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nin önünde yaptı. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan'ın "Zaten her şeyi yiyorlar" sözlerini yalanladı. Demirtaş, "Ölüm orucunu başlatan BDP değil, AKP'nin politikalarıdır. Ölüm oruçlarını bitirecek olan AKP değil, halkın politikaları olacaktır, sizin sahip çıkmanızla olacaktır. Tutuklu arkadaşlarımızla görüşmeler yapılıyor. Talepleri ilk günden beri nettir. Talepleri Mehmet Öcalan Ada'ya gitsin değildir, Abdullah Öcalan Ada'dan gelsindir" dedi.

Demirtaş: İzin verin Öcalan’la görüşelim

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, ölüm oruçlarını ancak müzakere ve diyaloğun sona erdireceğini söyledi. İmralı adasına giden kosterin bozuk olduğu gerekçesiyle avukatlarıyla görüştürülmeyen Abdulah Öcalan’la görüşmek istediklerini belirten Demirtaş, ''Kanun dışı bir talepte bulunmuyoruz. Milletvekili olarak İmralı'ya gitme hakkımız var. Bu bir başlangıç olur. Öcalan ile görüşelim. Kendisinin de bu süreçle ilgili görüşlerini alalım. Adadan döndükten sonra hükümetle görüşelim. Hükümetin yaklaşımlarını öğrenelim. Bu adımları karşılıklı geliştirmeye çalışalım” dedi.

Güneydoğu’da esnaf kepenk kapattı, polisle göstericiler çatıştı

Selahattin Demirtaş’ın hafta sonunda dile getirdiği "her yerde hayatı durduralım" çağrısı ile yalnız Diyarbakır’da değil Hakkari ve Şırnak başta olmak üzere Güneydoğu’daki birçok il ve ilçede çok sayıda işyeri kepenk kapattı.

Gün boyu Diyarbakır, Şırnak, Adana, Hakkari ve Yüksekova’da çok sayıda gösterici, eylemlerine izin vermeyen polisle çatıştı.

Türkiye’de bir grup sanatçı ve gazeteci de ölüm oruçlarına dikkat çekmek için farklı çabalar içinde. Yazar Vedat Türkali'nin çağrısı ile bir araya gelen bir grup sanatçı, cezaevlerinde 49. gününe giren açlık grevlerine dikkat çekmek, ölümleri durdurmak ve hükümete çözüm için çağrıda bulunmak üzere bir metin oluşturdu.

Aydınlardan hükümete ‘ölüm orucuna kulak verin’

"Açlığı Bitirmek İnsanlığı Başlatmaktır" başlıklı çağrı metninde iktidara “Hiç bir zaman, hiç bir iktidar bu kadar az ve bu denli somut taleple karşılaşmadı.Bu talebi karşılayın. Kibrinizin tutsağı olmayın.Vücudunu açlığa yatırmış her insan, insanlığın direnci ya da ölümüdür.Gecikmeyin. Üzmeyin, üzülmeyin. Öldürerek ölmeyin" dendi.

Metnin imzacıları arasında Vedat Türkali, Murathan Mungan, Orhan Alkaya, Nur Sürer, Redd Müzik Grubu, Kardeş Türküler, Aytaç Arman, Altan Erkekli, Kazım Öz, Hüseyin Karabey, Ayfer Düzdaş, Ferhat Tunç, Yusuf Çetin, Füsun Demirel, Semir Aslanyürek, Kenan Bal, Funda Şirinkal, Şebnem Sönmez, Erdal Ceviz, Senar Turgut, Erkan Can ve Menderes Samancılar da bulunuyor. Metni imzalayanlar, tüm sanatçıları 1 Kasım Perşembe günü saat 13.00'te Taksim Gezi Parkı'na davet etti. Sağlık koşulları izin verirse açıklamayı yaşayan en yaşlı Türk yazarı Vedat Türkali okuyacak.

Dışarıdaki Gazeteciler Perşembe günü açlık grevi yapacak

Odatv davasında bir araya gelen bir grup gazetecinin oluşturduğu Dışarıdaki Gazeteciler grubu da aynı gün 1 Kasım’da bir günlük açlık grevi yapacak. Çağrılarının direnişçilere değil cumhurbaşkanı, başbakan ve adalet bakanına olduğunu söyleyen Dışarıdaki Gazeteciler grubu hazırladığı çağrı metninde, “Ölüm haberi yapmak istemiyoruz demek için 1 Kasım Perşembe’den itibaren bir günlüğüne Galatasaray meydanında açlık grevindeyiz” dedi. Bir günlük açlık grevi Perşembe günü 19:00’da başlayacak ve Cuma günü 20:00’de sona erecek.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG