Erişilebilirlik

Açık Hava Sinemalarına İlgi Artıyor


Açık Hava Sinemalarına İgi Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Amerika’da bir zamanlar büyük ilgi gören açık hava sinemaları yeniden popülerlik kazanmaya başladı. Bu açık hava sinemalarının diğerlerinden farklı yanı, filmlerin, otomobil içinde izlenebilmesi. 1950’li yıllarda tüm ülkede bu açık hava sinemalarının sayısı 4 bine ulaşmıştı. Şimdilerde bu tür sinemaların sayısı çok daha az olsa da, ilgi büyük.

Washington’dan 130 kilometre uzaklıktaki Shenandoah Vadisi’nde otomobiller uzun kuyruklar oluşturuyor.

Shannon Scott ve ailesi, gösterimden tam iki saat önce gelmişler: “Buradaki ortam hoşumuza gidiyor. Hava kararıncaya kadar hep birlikte iyi vakit geçiriyoruz.”

Scott, evlerine bir buçuk saat uzaklıkta olsa da üç yıldır bu açık hava sinemasını tercih ettiklerini söylüyor: “Yol, bir doğa harikası, sırf bu yüzden bile buralara gelinir.”

İlk otomobilli sinema 1933 yılında New Jersey’de açıldı. 1958’de, Amerika’da bu tür sinemaların sayısı 4 bine ulaştı. 1970’li ve 80’li yıllarda ise çoğu kapandı. Bugünkü sayı sadece 400.

Jim Kopp, sinemanın sahibi: “Önceleri açık hava sinemaları şehir dışındaydı ama kentler büyüdükçe toprak fiyatları arttı, bu yüzden sinemalar karlı olmaktan çıktı. Birçok sinema sahibi bu alanları müteahhitlere sattı.”

Önceleri gençlerin tercih ettiği sinemalar bugün ailelere hitap ediyor. Bu yüzden bazılarında çocuklar için oyun alanları bile var.

Fred Cunliffe ve 15 akrabası ülkenin değişik köşelerinden gelip bu sinemada aile toplantısı yapmaya karar vermiş: “Küçükken annemlerle hep bu sinemalara gelirdik. Bu yüzden de aile fertleriyle burada toplamaya, eski günleri anmaya karar verdik.”

Civardaki oteller sinema müşterilerine indirim yapıyor.

Jamers Revere, “Uzak yollardan bu sinema için çok sayıda gelen var, biz de onlara kolaylık sağlıyoruz,” diyor.

İki ayrı ekranı olan sinema 500 otomobil kapasiteli. Kopp, bazı geceler tüm alanın dolduğunu söylüyor: “Kestiğimiz biletlerin %70’ini sinema şirketlerine ödüyoruz. %30 bize kalıyor.”

Bu yüzden de işletmeciler için yiyecek ve içecek satışları önem taşıyor. Ancak yakında dijital projeksiyon kullanmak zorunda kalacaklar, çünkü yapım şirketleri artık filmleri 35mm’lik bantlarla göndermeyecek.

Jim Kopp, “Projeksiyonların her biri 70 bin dolar, benim iki tane almam lazım. Ağır bir borç yükünün altına girmem gerekecek,” şeklinde konuşuyor.

Bazı işletmeciler bu yükü almak istemediklerinden, otomobilli yaz sinemalarının sayısı daha da azalabilir.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG