Erişilebilirlik

AB'yle Müzakerelerde Bir Başlık Daha Açıldı


Müzakerelerde açılan başlık sayısı 13’e yükseldi. Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinde toplam 35 başlık yer alıyor. Birliğin dönem başkanlığını yürüten İspanya’nın dışişleri bakanı, birlik içinde genel eğilimin Türkiye’nin üyeliğinden yana olduğunu ve kendilerinin de destek vermeye devam edeceklerini söyledi

Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle tam üyelik müzakereleri engelli koşuyu andıran bir şekilde sürüyor. Avrupa Birliği üyelerinin siyasi engellemeleri, Türkiye’de Avrupa Birliği’ne olan ilginin dibe vurması, Türk hükümetinin gerekli reform adımlarını atmada geçmiş yıllara oranla daha isteksiz davranması gelinen aşamadaki tabloyu oluşturan ana unsurlar. Böyle bir ortamda 3 Ekim 2005’te başlanan müzakerelerde, yoğun son dakika çabalarıyla “gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı” başlığı açıldı. Bu başlıkla birlikte müzakerelerde açılan başlık sayısı 13’e yükseldi.

Altı ayda bir başlık açmak neredeyse geleneksel hale gelirken Avrupa Birliği Komisyonu gelinen aşamadan memnun. Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, bu başlığın cüsseli başlıklardan biri olduğuna, kapsamlı, karmaşık ve bir çok kesimi ilgilendiren bir niteliği bulunduğuna dikkati çekti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bu başlığın açılmasıyla, Türkiye’nin sürekli olarak işlediği, “Bizi siyasi engeller frenliyor” tezini bir kez daha dillendirme fırsatı buldu: “Bu çok önemli bir gösterge bizim için. Şunu gösteriyor. Birincisi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Avrupa Birliği katılım sürecine bağlılığı en güçlü şekilde devam ediyor. İkincisi, eğer açılacak fasıl teknik bir fasılsa, muhataplarımızın iyi niyeti ve gerçekten gösterdiği esneklikle, özellikle de Komisyon’un ve Dönem Başkanlığı’nın samimi gayretleriyle her türlü teknik engel aşılıyor. Bizim Avrupa Birliği sürecinde aşamadığımız engel siyasi engellerdir. Herkesin bunu fark etmesi lazım.”

Davutoğlu, son dönemdeki eksen kayması iddialarına da Brüksel’den yanıt verdi: “Herkesin şundan emin olması lazım, Türkiye’nin Avrupa Birliği yönündeki güçlü iradesi sürmektedir ve Avrupa Birliği’nin stratejik vizyonuyla Türkiye’nin stratejik vizyonu da bu konuda mutlak şekilde örtüşmektedir. Biz güçlü bir Türkiye, güçlü bir Avrupa Birliği, dünyada küresel alanda etkin bir Avrupa Birliği istiyoruz. Bunun için Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ciddi katkılar yapacağına inanıyoruz.”

Başlığın açılması konusunda hem teknik hem de siyasi anlamda üstün bir performans sergileyen Dönem Başkanı İspanya’nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, bu görevde verdiği son mesajda da Türkiye’nin avukatlığına soyundu. Moratinos, Avrupa Birliği içindeki ana eğilimin Türkiye’nin tam üyeliğinden yana olduğunu belirtirken İspanya’nın bu konuda tam anlamıyla ikna olduğunu, kararlı olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için çalışacağını söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG