Erişilebilirlik

AB’ye Güvensizlik Fren Tutmuyor


Yaşanan ekonomik kriz, sokaktaki adamla Avrupa Birliği arasındaki uçurumun her geçen gün biraz daha derinleşmesine neden oluyor.
Yaşanan ekonomik kriz, sokaktaki adamla Avrupa Birliği arasındaki uçurumun her geçen gün biraz daha derinleşmesine neden oluyor.

Kurulduğundan bu yana sokaktaki insanla yıldızı bir türlü barışmayan AB’nin imajı ekonomik kriz nedeniyle her gün biraz daha zedeleniyor. Güven erozyonu da hız kesmeden sürüyor.

Gerek yönetim biçimi gerekse kurumların işleyişi nedeniyle normal vatandaşla arası hep açık olan Avrupa Birliği’nin imaj sorununu çözmesi günden güne zorlaşıyor. Son dönemde üye ülke başkentlerinin her fırsatta, “Suç bizde değil Brüksel’de” söylemini kullanması sokak ile Avrupa Birliği arasındaki uçurumu artırırken tam bir güven erozyonu yaşanıyor.

PEW adlı kuruluş tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, 2012’de yüzde 60 olan Avrupa Birliği’ne güvenenlerin oranının 2013’te 15 puanlık bir düşüşle yüzde 45’e gerilediğini ortaya koyuyor. Araştırmaya atılan, “Avrupa’nın Yeni Hasta Adamı: Avrupa Birliği” başlığını doğrulayan bu düşüş özellikle güneyde yer alan ülkelerde çok daha fazla.

Bir zamanlar Avrupa fikrinin en büyük destekçileri olan Fransızlar arasında yaşanan “Avrupa Birliği alerjisi” de son dönemde tavan yapmış durumda. PEW’in çalışması, Fransa’da 2012’de yüzde 60 olan desteğin bir yıl içinde 19 puanlık bir düşüşle yüzde 41’e gerilediğini gösteriyor.

Düşüş trendi İspanya ve Almanya için de geçerli olsa da oranlar farklılık gösteriyor. Kriz açısından riskli ülkeler arasında bulunan İspanya’daki destek oranı 14 puan düşerek yüzde 46’ya gerilerken Almanya’da daha düşük oranlı bir düşüş görülüyor.

PEW rakamlarına göre Almanya’da Avrupa Birliği’ne destek 8 puanlık düşüşe rağmen yüzde 60 seviyesinde. Krizin en sert vurduğu ve daha uzun bir süre kendi ayakları üzerinde durma ihtimali bulunmayan Yunanistan’da ise bu oran yüzde 37’yle en düşük seviyede.

Uzun süredir yaşanan ekonomik kriz ister istemez üye ülkelerdeki ekonomiye yönelik algıyı da olumsuz yönde etkiliyor. Yunanistan bunun en dikkat çekici örneği. Bu ülkede, ekonomik durumun iyi olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 1.

Siyasilere güvenin de çoğu ülkede yüzde 30’un altına düştüğünü gösteren PEW’in çalışmasına göre ekonomiye yönelik karamsarlık Euro Bölgesi’nin en önemli ülkelerini de sarmış durumda. İtalya’da yüzde 3’e, İspanya’da yüzde 4’e düşen “ekonomiye olumlu bakış” Fransa’da da yüzde 9 seviyesinde.

Geleceğe bakış konusundaki iyimserlik oranı ise Almanya’nın “kendi dünyasında yaşadığı” yönünde bir izlenim yaratıyor. Fransızların yüzde 11’inin ekonominin bir yıl içinde düzeleceğine inandığı bir ortamda ülkelerinin ekonomik durumundan memnun olan Almanların oranı yüzde 75 olarak belirlenmiş.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG