Erişilebilirlik

AB’nin Yeni Dönem Başkanı Yunanistan


Ekonomik krizle sarsılan ve siyasi açıdan da istikrarı yakalayamayan Yunanistan, beşinci kez AB dönem başkanlığı koltuğuna oturuyor.
Ekonomik krizle sarsılan ve siyasi açıdan da istikrarı yakalayamayan Yunanistan, beşinci kez AB dönem başkanlığı koltuğuna oturuyor.

Ekonomik krizin etkisinden kurtulamayan Yunanistan, 1 Ocak 2014’te AB Dönem Başkanı oluyor

Yıllarca sağlıksız bir ekonomi politikasının uygulandığı bunun sonucu olarak da batma aşamasına gelen ve ancak dış yardımla hayatta tutulabilen Yunanistan, 1 Ocak 2014’te Avrupa Birliği dönem başkanlığını Litvanya’dan devralıyor.

Küçük bir ülke olmasına karşın başarılı bir performans sergileyen ve belirlediği hedeflerin büyük bölümünü hayata geçiren Litvanya’nın ardından Yunanistan’ın sergileyeceği performans daha şimdiden merak ediliyor.

Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası kuruluş ve özel sektörden 240 milyar Euro düzeyinde yardım alan Yunanistan’ın altı ay boyunca izleyeceği dönem başkanlığı programını sınırlı ve dar bütçeli olarak özetlemek mümkün.

İstihdam, ekonomik entegrasyon, göç ve denizcilik politikası ise Yunanistan’ın izleyeceği ana politika başlıklarını oluşturacak.

Yunanistan’ın, Avrupa Birliği’ne üye olduğu 1981’den bu yana ilk dönem başkanlığı olmayacak olsa da bu seferkinin en zorlardan birisi olacağını söylemek mümkün.

Son dönemde Avrupa Birliği’nde oluşan Yunanistan algısının son derece olumsuz olması ve ekonomik krizden kurtulması için önünde uzun bir yol olan ülkedeki siyasi ortamın da hala istikrardan uzak bir profil çizmesi bu “zorluğa” katkıda bulunan unsurlar olarak öne çıkıyor.

Bu eleştirileri kabul etmeyen Yunanistan, siyasi açıdan zorluklar yaşadığı bir dönemde Avrupa Birliği dönem başkanlığı koltuğuna oturan Belçika’yı örnek gösteriyor.

Yunan makamları altı ay boyunca izlenecek programı, “lüks olmayan, işlevsel ve hedef odaklı” olarak tanımlasa da şu aşamada garanti olan tek unsuru program ve organizasyonun “lüks olmayacak olması” oluşturuyor.

Genel anlamda genişlemeye destek veren ancak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu genişleme sürecindeki bazı ülkelerle sorunları olan Yunanistan, bu alanı “resmi öncelikleri” arasına yerleştirmedi. Yunanistan’ın altı aylık dönemde Türkiye’nin müzakere sürecini daha ileriye götürme amaçlı herhangi bir özel girişimde bulunması öngörülmüyor.

Yunanistan, son 5-6 yılın en düşük bütçesiyle hareket edecek. Genelde 70-80 milyon Euro diliminde olan dönem başkanlığı bütçesini son olarak İrlanda 60 milyon Euro seviyesine çekmişti. Yunanistan ise 50 milyon Euro düzeyinde bir bütçe ayırdı.

Yunanistan’ın dönem başkanlığı ekibi de 150 kişiyle sınırlı olacak ve “gereksiz seyahat harcamalarından kaçınmak için” ülkedeki tüm toplantılar Atina’da yapılacak.

Yunanistan, Avrupa Birliği dönem başkanlığı görevini 1 Temmuz 2014’te İtalya’ya devredecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG