Erişilebilirlik

AB’nin Telif Hakları Reformuna İnternet Devlerinden Eleştiri


Avrupa Birliği, Google ve Facebook gibi internet devlerini doğrudan etkileyecek yeni telif hakları yasasını onayladı. Yeni uygulamalar, yaratıcı endüstrilerin adil tazminat haklarını koruma amacıyla uygulamaya koyulacak.

Avrupa Komisyonu’nun, yaratıcı endüstrilerin telif haklarının adil bir şekilde korunması için iki yıl önce gündeme getirdiği telif hakları reformu Avrupa Parlamentosu’nda onaylandı. AP’nin Pazartesi günü onayladığı karar uyarınca Google, Youtube, Facebook’un da aralarında olduğu internet platformları müzisyenler, oyuncular, yazarlar, gazeteciler ve yayıncılar gibi yaratıcı endüstriye dahil kurum ve kişilerin eserlerini kullanmadan önce anlaşma imzalamak zorunda kalacak.

‘Telif hakları reformu bulmacanın eksik parçası’

Reformdan etkilenecek kurumlar AB’nin bu adımını eleştirirken, birçok yetkili ve uzman bunun telif hakları açısından gerekli olduğunu savunuyor. Reformla ilgili çalışmaları başlatan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Clausde Junker konuyla ilgili açıklamasında, “Konu Avrupa’nın tek dijital pazar hedefi olduğunda, telif hakları reformu bulmacanın eksik parçası” ifadelerini kullandı.

Kararı protesto eden internet sayfası Wikipedia, Mart ayında birçok Avrupa Birliği ülkesinde hizmet vermeyi durdurdu. Finlandiya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya ve İsveç de yeni uygulamalara karşı çıktı. Ancak Fransa ve Almanya da dahil 19 AB ülkesi kararı onaylarken, Belçika, Estonya ve Slovenya çekimser oy kullandı.

‘Avrupa’nın dijital ekonomisine zarar verir’

İnternet devi Google’dan yapılan açıklamada sözkonusu yeni uygulamaların Avrupa’nın dijital teknolojiye dayalı ekonomisini ciddi anlamda yıpratacağı savunuldu. Diğer taraftan bir kısım uzmansa küçük çaplı firmaların büyük firmalardan daha fazla etkileneceği görüşünde.

Korsan Partisi üyesi, Avrupa Birliği milletvekili Julia Reda da yeni telif hakları uygulamalarına baştan beri karşı çıkanlar arasında. Reda, karara muhalif olanların mahkemeye başvuruda bulunabileceklerini ancak bunun yavaş ve zorlu bir süreç olacağını hatırlattı. Reda bu nedenle

öncelikle uygulamanın tam olarak ne şekilde gerçekleşeceğini görmenin daha uygun olacağı görüşünü savundu.

AB üyelerinin yeni telif hakları yasasını iki yıl içerisinde uygulamaya koyması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG