Erişilebilirlik

AB'nin Gözü Yunanistan'da


AB'nin Gözü Yunanistan'da
AB'nin Gözü Yunanistan'da

Avrupa Birliği, Yunanistan ekonomisinin kurtulması için olmazsa olmaz olarak gördüğü reform paketiyle ilgili oylamayı tedirgin bir şekilde bekliyor. Brüksel, Yunan parlamenterlere sorumluluklarının boyutunu hatırlatırken, “B planı” olmadığı konusunda da uyardı.

Yıllardır izlenen yanlış politikaların sonucu olarak aylardır borç batağında olan ve gerekli adımları atmaması halinde tamamaen kepenk kapatmak durumunda kalacak olan Yunanistan’da nefesler tutulmuş durumda. Brüksel’in beklediği reformlarla ilgili olarak yapılacak oylamanın sonucu Yunan hükümetinin yanı sıra Avrupa Birliği tarafından da merak ve endişeyle bekleniyor.

Yunanistan’ın devreye sokacağı tasarruf önlemleri ve vergi artırımlarıyla 28,4 milyar euro tutarında kaynak yaratmasına ve 50 milyar euro düzeyinde özelleştirme yapmasına dayanan reform paketinin Yunan Parlamentosu’nda onaylanması Avrupa Birliği’nin olmazsa olmaz koşulları arasında yer alıyor. Avrupa Birliği, “Reform yoksa yardım da yok” mesajını daha önce son derece net şekilde verdiyse de Komisyon ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn aracılığıyla son bir uyarı yaptı.

Rehn’in yazılı açıklamasını sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio okudu. Açıklamada hem Yunanistan’ın krtitik bir kavşakta olduğu ve hem ülkenin geleceğinin hem de Avrupa’daki mali istikrarın tehlikede olduğu vurgulandı. Hem destek hem de uyarı olarak yorumlanabilecek olan açıklamada Yunan parlamenterlerin sorumluluklarının bilinciyle hareket etmeleri istendi. Rehn’in mesajında, Avrupa Birliği’nin tutumunun altı bir kez daha kalın şekilde çizilerek borcu ödeyememe durumuna düşmeyi engelemmenin tek yolunun reformları onaylamak olduğu belirtildi.

Yunanistan Parlamentosu’nun pakete yeşil ışık yakmaması halinde Avrupa Birliği’nin Atina’yı kaderiyle başbaşa bırakarak yardım musluğunu kapatacağını düşünmek mümkün değil. Ancak Brüksel şu aşamada Yunan makamlarını rehavete düşürecek mesajlar vermemeye özen gösteriyor. Rehn’in açıklamasındaki başka opsiyonlar üzerinde spekülasyon yapanlara 3B planı” olmadığı mesajını net şekilde vermesinin ardında da bu kaygı yatıyor.

Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a ancak Yunanistan’ın kendi kendine yardım etmesi halinde yardımcı olabileceği vurgusu Birlik yetkilileri ve üyelerinin ortak görüşünü yansıtıyor. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Euro Bölgesi’nin en kötü senaryoya hazırlıklı olması gerektiğini belirtirken Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, yapılacak oylamanın Yunan halkı açısından olduğu kadar Euro Bölgesi ve dünya ekonomisi açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.


XS
SM
MD
LG