Erişilebilirlik

AB'nin Görünmez Vatandaşları


Kıbrıs’ta yaşanan sorunun birinci derece mağdurları konumunda olan Kıbrıslı Türkler, verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatmak ve Avrupa Birliği’nin kendilerini görmezden gelmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirmek için Brüksel’de protesto gösterisi düzenlediler. Eylemin teması da Kıbrıslı Türklerin durumunu net şekilde özetliyordu: Avrupa Birliği’nin görünmez vatandaşları. Protesto eylemi için iki uçakla Brüksel’e gelen göstericiler hayalet kılığına girip, maskeler takarak, Avrupa Birliği’nin tüm ana kurumları önünde gösteri yaptı.

Kofi Annan tarafından hazırlanan çözüm planına referandumla “evet” demelerine rağmen bir bakıma cezalandırılan taraf olan Kıbrıslı Türkler, taleplerini sekiz yıldır mümkün olan her fırsatta dile getirmeye çalışıyorlar. Avrupa Birliği’yle doğrudan ticaret, Ercan Havaalanı’nın doğrudan uluslararası uçuşlara açılması, siyasetçilerine Avrupa Parlamentosu’nda temsil hakkı verilmesi, üniversitelerinin Avrupa Birliği eğitim programlarına dahil edilmesi, uluslararası spor organizasyonlarına dahil olmak belli başlı taleplerini oluşturuyor.

Atılan sloganlar ve açılan pankartalar da Kıbrıslı Türklerin yıllardır karşı karşıya olduğu muamelenin yansıması niteliğindeydi. “Bize hayaletmişiz gibi davranmayın”, “Unutulan AB vatandaşları: Kıbrıslı Türkler”, “Kaderin cilvesi: Bölünmüş Kıbrıs birleşik Avrupa’ya başkanlık ediyor” en dikkat çeken pankartlar arasında yer alıyordu.

Avrupa Parlamentosu’nun bazı üyelerinin destek verdiği eyleme gösterilen ilgiden memnun olduğunu söyleyen Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa milletvekili Hasan Taçoy, “Kıbrıs Türkünün görünmez olmadığını, orada olduğunu göstermek istedik” dedi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Brüksel Temsilcisi Mualla Çıraklı da “Kıbrıs denildiğinde sadece Rum tarafı akla gelmesin. Kuzeyde izolasyon altında yaşayan Kıbrıslı Türkler de var” diye konuştu.

Kıbrıslı Türkler taleplerini bir mektupla Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’a ilettiler. Sorunun çözülmesi konusunda Avrupa Birliği’nin tarihsel sorumluluğunun bulunduğunun vurgulandığı mektupta Brüksel’in Birleşmiş Milletler himayesinde yürütülen görüşmelerde ağırlığını daha fazla koyması istendi. Mektupta verilen mesajlardan birini de “Kıbrıslı Türkleri görmezden gelmeyin” oluşturdu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG