Erişilebilirlik

AB'nin Fosfat Yasağı Dönercilerde Kaygı Yarattı


Avrupa Parlamentosu (AP) Gıda Komisyonu’nun, dondurulmuş dönerlerde de kullanılan katkı maddesi fosfatın sağlığa olumsuz etkileri ile ilgili endişelerden ötürü yasaklayacağını duyurması Almanya’daki dönercilerde değişik tepkilere neden oldu. Parlamentonun Gıda Komisyonu, nakliyat için dondurulan dönerlerin yanısıra, sosis çeşitleri, cola, konserve balık ve pasta üretiminde de kullanılan fosfatın kronik baş ağrısına ve mide kanserine yol açabileceği gerekçesiyle kullanılmasını yasaklayan düzenlemeyi kabul etmişti. Komisyon tarafından yaptırılan bir başka araştırma da, fosfatın çiğ et ürünleri ve dondurulmuş ürünlerde kullanılmasının kalp, böbrek ve dolaşım sistemine zararlı olabileceğini kanıtlamıştı. Gelecek hafta Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak oylamadan sonra AB ülkelerinde fosfatın gıdalara eklenmesi 2019’dan itibaren yasaklanmış olacak. Alman basınına yansıyan haberlerde Avrupa Birliği’nin döneri yasaklamak istediği öne sürülürken, karardan her ihtimalde olumsuz etkilenebileceği yönünde yorumlar yapılan döner sektörü AB ülkelerinde yılda 5 milyar Euroluk bir ciro yapıyor.

Almanya’da günde 20 milyon porsiyon döner tüketiliyor

Sadece Almanya’da 16 bin döner büfesinde en az 50 bin kişiye istihdam sağlanırken, üretim tesisleri de hesaplandıkta en az 110 bin kişinin döner sektöründen iş sağladığı tahmin ediliyor. AB ülkelerinde ise döner sektöründen doğrudan yada dolaylı olarak pay alan insan sayısı 300 bine yakın. Almanya’da 400, Avrupa’da ise toplam 800 döner imalathanesi bulunuyor. Sadece Almanya’da her gün 20 milyon porsiyon döner tüketilirken, fast-food ürünleri arasında döner önemli pazar payı tutarak birinci sırada yer alıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, ayaküstü yemek yiyen Almanların yüzde 34’ü döneri tercih ediyor. Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği’nin (ATDİD) konuyla ilgili açıklamasında, geleneksel döner üretiminde fosfatın kullanılmadığını belirterek, yasak kararının döner sektörü üzerinde olumsuz bir etki yapmayacağını öne sürüldü. Dönerde kullanılan fosfat maddesiyle ilgili iddiaların yeni olmadığını, iki yıl önce de AP’ye önerge verildiğini, şimdi konunun yeniden gündeme getirildiğini belirten Avrupa’nın en büyük döner imalatçısı Remzi Kaplan ise, diğer fast-food üreticilerinin kasıtlı olarak yaydıkları haberlerle döneri hedeflediklerini öne sürdü.

Döner üretimi ile ilgili benzer bir kriz 2006 yılında ’kokmuş et’ skandalında patlak vermiş, binlerce ton etin imha edilmesi, döner üreticisi şirketleri töhmet altında bırakmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG