Erişilebilirlik

ABD'yi Ebola Korkusu Sardı


ABD'yi Ebola Korkusu Sardı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Harvard Üniversitesi anketine katılan Amerikalılar'ın yarısından fazlası, önümüzdeki 12 ay içinde Amerika’da büyük bir Ebola salgını çıkacağını düşünüyor

Dallas’ta Ebola virüsü taşıyan Liberyalı bir hastayı tedavi eden iki Amerikalı hemşirenin Ebola’ya yakalandığı açıklandı. Hemşireler Dallas’taki hastaneden, Maryland ve Georgia eyaletlerindeki özel tedavi merkezlerine nakledilirken, Amerika’da Ebola kaygısı gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Amerika’nın Sesi’nden Carol Pearson salgın tehdidine karşı alınan önlemleri inceledi.

Ebola salgını Amerika’dan çok uzakta başlasa da, Ebola virüsü taşıyan Liberyalı bir hastanın Dallas’taki bir hastanede ölmesiyle salgın kaygısı Amerika’ya da sıçradı. Liberyalı hastayı tedavi eden iki Amerikalı hemşireye Ebola virüsü bulaşması, ülkede Ebola’yla ilgili korkuların tırmanmasına yol açtı.

Hemşirelerden biri Dallas’taki hastaneden, Maryland’deki Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne nakledildi. Enstitü yetkililerinden Doktor Anthony Fauci, düzenlediği basın toplantısında Ebola’yla ilgili kaygıları gidermeye çalıştı: “Bu hastanın hastaneden sağlığına kavuşmuş olarak çıkması için elimizden geleni yapıyoruz.”

Ülkenin en iyi doktorları halka güvence vermeye çalışsa da, Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre Amerikalılar’ın yüzde 80’i Ebola’nın hapşırmak ve öksürmek dahil birçok yolla bulaşabileceğine inanıyor.

Ancak bulaşıcı hastalık uzmanları, Ebola virüsünün sadece vücut sıvısıyla doğrudan temas yoluyla bulaştığını söylüyor.

Harvard Üniversitesi anketine katılanların yarısından fazlası, önümüzdeki 12 ay içinde Amerika’da büyük bir Ebola salgını çıkacağını düşünüyor.

Öte yandan hemşireler ve doktorların yorumları da kaygı yaratıyor. Sağlık sendikaları, sağlık görevlilerinin Ebola hastalarını tedavi edecek eğitime ve kendilerini virüsten koruyacak teknik donanıma sahip olmadıklarını söylüyor. Randi Weingarten, bu sendikalardan birini yönetiyor: “Ebola’yla mücadelede ön saflarda olanların, gelişmeleri bilmesi ve uygulamalar hakkında söz hakkı olması gerekiyor.”

Birçok Amerikalı, Batı Afrika ülkelerindeki Ebola salgını kontrol altına alınıncaya kadar bu ülkelere seyahat yasağı getirilmesini istiyor.

Ancak Hastalık Kontrol Merkezleri Direktörü Doktor Thomas Frieden, seyahat yasağının bu ülkelere gidenlerin takibini zorlaştıracağını savunuyor: “Bu ülkelere ziyareti tamamen önlemek mümkün değil. Seyahat yasağı uygulanırsa, Amerika’dan ayrılırken ve geri geldiklerinde yolcuların ateşini ölçmemiz veya karantinaya almamız mümkün olmaz.”

Ebola virüsü bulaşan hemşirelerden birinin bulunduğu uçak temizlendi, dezenfekte edildi. Ayrıca Texas ve Ohio’da bazı öğrencilerin bu hemşireyle aynı uçağı paylaşması nedeniyle okullar tatil edildi. Ancak Ebola virüsünün sadece vücut sıvısıyla bulaştığının altını çizen uzmanlar, bu uygulamaları gereksiz buluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG