Erişilebilirlik

ABD'ye Kaçak Çocuk Akını Sistemi Felç Etti


Nogales, Arizona'da özel bir tesiste tutulan kaçak yabancı çocuklardan ikisi Dünya Kupası'nı izliyor
Nogales, Arizona'da özel bir tesiste tutulan kaçak yabancı çocuklardan ikisi Dünya Kupası'nı izliyor

Amerikalı yetkililer, geçen yıldan bu yana ülkeye kaçak yollardan refakatçisiz bir şekilde sokulan, çoğu Orta Amerika ülkelerinden gönderilmiş onbinlerce çocukla ne yapacaklarını şaşırmış durumda

Amerika’ya Eylül 2013 ve Mayıs 2014 ayları arasında kaçak giriş yapan bu çocukların sayısının 47 bin olduğu tahmin ediliyor. Bu beklenmedik çocuk akınına, ‘Amerika’nın mevcut göçmenlik yasalarını lağvettiği ve her girene kalma izni verdiği’ yönündeki bir yanlış anlamanın yol açtığı bildiriliyor.

Beyaz Saray yetkileri, Meksika sınırında yaşanan bu gelişmeyle ilgili olarak, Orta Amerika’daki suç örgütleri ve kaçakçı şebekelerinin “kasıtlı olarak yanlış bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü” bildirdi.

Uzmanlar, özellikle El Salvador, Guatemala ve Honduras’ta yoksulluk, fırsat eşitsizliği ve şiddet gibi etkenlerin anne-babaları, çocuklarını Meksika üzerinden bu uzun ve zorlu yolculuğa tek başlarına göndermeye ittiğini söylüyor.

Amerika’ya kaçak sokulan bu çocukların yüzlercesinin şimdilik Texas eyaletindeki gözetim merkezlerinde tutulduğu, ancak çoğunun Arizona eyaletinde yeni kurulan özel merkezlere gönderildiği bildirildi.

Obama yönetimi, Orta Amerika ülkelerine yüzmilyonlarca dolar tutarında yardım göndereceğini açıkladı. Bu para sınırdışı edilenler de dahil, bir dizi yardım programında kullanılacak.

Amerikan göçmenlik yetkilileri, kaçak girenleri Meksika vatandaşı olması durumunda derhal sınırdışı edebiliyor. Ancak bu kişiler Meksika dışındansa göçmenlik mahkemelerine gönderiliyor. Bununla birlikte yasalar, çocukların tek başlarına ülkelerine gönderilmesine izin vermiyor. Bu durumda ya bu çocukların işlemlerinin Mültecileri Yeniden Yerleştirme Dairesi tarafından yürütülmesi gerekiyor, ya da çocuklar Amerika’da yaşayan bakıcı ailelere teslim ediliyor. Ancak çocukların sayılarının bu denli fazla olması, mevcut uygulamayı tamamen felce uğratmış durumda.

Associated Press haberine göre, bu çocuklardan bazılarının başkent Washington’a komşu Virginia eyaletinin güneyinde, kapalı tutulan bir üniversite kampüsüne yerleştirilmesi düşünüldü. Lawrenceville kasabasının sakinleri, yüzlerce çocuğun bölgeye getirilmesinden çok geç haberdar edildiklerini öne sürerek plana itiraz etti. Amerika İç Savaşı’ndan sonra kurulan ve daha geçen yıl kapatılan Lawrenceville’deki St. Paul’s College, siyah azınlığa yüksek öğrenim sağlamak amacıyla kurulmuştu. O dönem kölelik kaldırılmış olsa bile, Amerika’nın güney eyaletlerinde ayrımcılık politikaları 1960’lı yıllara kadar devam etti.

Amerika Sağlık Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak, çocukların başka bir bölgeye yerleştirileceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG