Erişilebilirlik

ABD'nin Yeni Savunma Stratejisi Avrupa'nın Güvenliği Konusunu Gündeme Getirdi


ABD'nin Yeni Savunma Stratejisi Avrupa'nın Güvenliği Konusunu Gündeme Getirdi
ABD'nin Yeni Savunma Stratejisi Avrupa'nın Güvenliği Konusunu Gündeme Getirdi

Başkan Obama Ocak ayında yeni küresel savunma stratejisini açıklamış, Amerika’nın Asya’ya odaklanacağını, hava ve deniz operasyonlarını bu bölgedeki güvenlik tehditlerine uygun şekilde geliştireceğini söylemişti. Açıklama, Amerika’nın en büyük savunma ortağı olan Avrupa’nın güvenliğine ilişkin bazı kaygıları gündeme getirdi.

Amerikan güçlerinin Avrupa’daki yeni komutanı, muharebe gücünü yarı yarıya azaltmaları gerekeceğinin farkında olduğunu söylüyor. Başkan Obama’nın yeni savunma stratejisi, Avrupa’daki dört Amerikan muharebe tugayının sayısının ikiye indirilmesini öngörüyor.

Savunma bütçesindeki kesintiler nedeniyle Amerika, Asya ve Büyük Okyanus bölgelerinde deniz ve hava gücünü, terörle mücadele operasyonlarındaysa özel güçleri geliştirmeyi planlıyor.

Öte yandan Amerika, Avrupa’nın güvenliğine tam destek vermeye devam edeceğini, Avrupa’daki Amerikan birliklerinin eğitim amaçlı olarak rotasyona başlayacağını bildirdi. Savunma Bakanı Leon Panetta ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya’daki güvenlik konferansında bu konuda bilgi verdi.

Panetta aynı mesajı Brüksel’deki NATO savunma bakanları toplantısında da dile getirdi. Amerikalı yetkililer İran’ın füze ve nükleer programlarının Avrupa’da güvenliği tehdit ettiğini, ancak bu tehditlerin kara kuvvetlerinin müdahalesini gerektirecek türden olmadığını söylüyor.

NATO Genel Sektereri Anders Fogg Rasmussen, Avrupa’daki Amerikan tugaylarından ikisinin çekilmesinden kaygı duymadığını bildirdi.

Rasmussen, Avrupa ülkelerinin Amerika’nın savunma önceliklerinin neden doğuya kaydığını anlaması gerektiğini belirtti: “Amerika’nın yeni savunma stratejisi, Avrupalı müttefiklere, ortak güvenliğimiz için sorumluluk almaları gerektiği mesajını gönderiyor. Kemer sıkma politikaları nedeniyle savunma bütçeleri daralıyor. Bu nedenle kaynakları paylaşarak, çok uluslu işbirliğine giderek daha verimli savunma stratejileri geliştirebiliriz.”

Önümüzdeki 3 yıl içinde Afganistan’daki Amerikan askerlerinin sayısının azaltılacak olması, Brüksel’deki uzmanları kaygılandırıyor. Güvenlik ve Savunma Gündemi adlı kuruluştan Giles Merritt, özellikle Afganistan ve Irak savaşları gibi gelecekteki askeri müdahaleler konusunda Avrupa ülkelerinin Washington’da hala etkili olduklarını göstermesi gerektiğini söylüyor: “Avrupalılar Amerikalılara olabildiğince yakın durarak en azından başka ülkelere askeri müdahaleler konusunda dizginleyici rol oynamak istiyor. Avrupa, Amerika’nın kendi kendine karar almasını önlemek için daha katılımcı bir rol oynayabilir.”

Amerika’nın savunma önceliğini Asya’ya kaydırmasının etkileri çok uzun süre hissedileceğe benzemiyor. Ancak Avrupalı güvenlik yetkilileri ve uzmanlar, en güçlü ve yakın müttefikleri olan Amerika’nın odağını başka yöne çevirmesiyle yeni planlar yapılması gerekeceği görüşünde.


XS
SM
MD
LG