Erişilebilirlik

Yeni Savunma Bakanı Panetta'yı Zor Günler Bekliyor


Yeni Savunma Bakanı Panetta'yı Zor Günler Bekliyor
Yeni Savunma Bakanı Panetta'yı Zor Günler Bekliyor

73 yaşındaki Leon Panetta bugün emekliye ayrılan Robert Gates’in yerine Amerika’nın 23’ünü Savunma Bakanı olarak göreve başlıyor.

Amerika son on yıldır savaşta. Sadece Afganistan’daki çatışmalarda bugüne kadar 1,500 asker öldü ve uzayıp giden savaş Amerikan halkında bıkkınlık yarattı.

Afganistan’daki Amerikan askerlerinin üçte biri gelecek yılın ortalarına kadar geri çekilecek. Amerika’nın yeni Savunma Bakanı Leon Panetta, daha yapılacak çok iş olduğunu söylüyor: "Savunma Bakanı olarak öncelikle içinde bulunduğumuz çatışmalardan galip çıkmamızı güvence altına almaya kararlıyım. Afganistan’da Taleban’ı zayıflatmaya devam etmemiz şart."

Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi adlı düşünce kuruluşu askeri konular uzmanı Travis Sharp’a göre, Panetta’yı en çok zorlayacak konu Afganistan olacak: "Geri çekilmeyi çok dikkatli yapmamız gerekiyor çünkü eğer özen göstermezsek son bir yıl içinde Başkan Obama’nın gönderdiği takviye birlikler sayesinde Afganistan’da elde ettiğimiz güvenlik kazanımlarını kaybedebiliriz."

Merkezi İstihbarat Örgütü Başkanı olan Leon Panetta El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürüldüğü baskını yöneten kişi. Panetta Pakistan’ın Afganistan sınırındaki El Kaide ve Taleban direnişçilerine insansız uçaklı saldırıların arttırılmasını kuvvetle destekliyor: "CIA tarihinin bugüne kadarki en agresif operasyonların yapıldığı bir dönemdeyiz, aldığımız sonuç, liderlerinin faaliyetlerini büyük ölçüde durdurmak oldu."

Bu saldırılar Pakistan’da çok tepki gördü. Panetta için en önemli sınavlardan biri de İslamabad’la ilişkileri yürütmek olacak.

Travis Sharp’a göre, Panetta Amerika’yla Pakistan arasında arabuluculuk yapacak: "Bu dengeyi kurmak çok zor olacak çünkü önümüzde birçok engel var. Ancak Panetta’nın hedefi, başlangıçta Amerika’yla Pakistan arasındaki gerginliği yumuşatmak olacaktır. Ülkelerin terörle mücadelede birbirine ve işbirliği yapmaya ihtiyacı var. Bu yüzden iki ülke ilişkileri önemli."

Demokrat Partili Panetta geniş bütçe deneyimi olan eski bir Kongre üyesi. Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanlığı yapan Panetta Başkan Bill Clinton döneminde de Beyaz Saray Bütçe Dairesi’nin başındaydı.

Strateji uzmanı Gary Schmitt Leon Panetta’nın en zor işinin dev bir bütçeye sahip olan Savunma Bakanlığı’ndaki kesintileri kontrol altında tutmak olacağını söylüyor: "Eğer yönetim dediğini yapar ve milyarlarca dolarlık bütçe kesintilerini uygularsa bu, Amerikan ordusunun ve savunma yapısının da çok büyük ölçüde küçüleceği anlamına gelir."

Başkan Obama önümüzdeki 12 yıl içinde ulusal güvenlik bütçesinde 400 milyar dolarlık kesinti yapılması için talimat verdi. Bu, 11 Eylül 2001’deki terörist saldırılardan sonra artan savunma bütçesindeki en büyük kesinti.

Panetta, sınırsız savunma bütçesinin varolduğu günlerin bittiğini biliyor: "Görevimiz israfı ve gereksiz harcamaları ortadan kaldıracak bütçeler hazırlamaktır. Bunu yaparken ulusal savunmamız için zorunlu olan temel unsurları korumamız gerekir."

Amerika çok büyük bir bütçe açığıyla karşı karşıya ve Washington Afganistan savaşı için ayda 10 milyar dolar harcıyor.

Gary Schmitt gibi uzmanlara göre, Afganistan ve Irak’tan asker çekmek harcamaları büyük ölçüde azaltacak: "Beyaz Saray bütçeyi kesmeye karar verirse, bunun için de Irak ve Afganistan’daki Amerikan askerlerini mümkün olan en kısa zamanda geri çekme kararı alması mantıklı görünüyor."

Leon Panetta İtalyan asıllı ve asker kökenli. Panetta ve eşi Sylvia’nın California’nın Carmel Valley kentinde bir çiftlikleri var. Ancak Panetta’nın zamanının çoğu Washington’da geçiyor.


STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG