Erişilebilirlik

ABD'nin Suudi Petrolüne İhtiyacı Azalıyor


California'da kaya gazı elde tekniğiyle çalıştırılan petrol kuyuları
California'da kaya gazı elde tekniğiyle çalıştırılan petrol kuyuları
Ekonomistler Amerika’nın petrol üretiminin Rusya ve Suudi Arabistan’ın önüne geçme sürecinde olduğunu söylüyor

Ülke içinde artan üretim Amerika’nın petrol ithalatını düşürdüğü kadar, ekonomik büyümesine katkı yapabilir ve Suudi Arabistan ile Ortadoğu’da yaşadığı sorunlarda elini güçlendirebilir

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün baş ekonomisti John Felmy kaya gazı elde etme teknikleri sayesinde Amerika’nın ya şimdiden dünyanın en büyük üreticisi haline geldiğini ya da çok zamanda geleceğini söylüyor.

Bu gelişme halen Amerika’nın toplam petrol tüketiminde ithalat oranını yüzde 60’tan yüzde 35-40 düzeyine indirmiş bulunuyor.

Stratejik Enerji ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi Başkanı Michael Lynch artan petrol arzının petrol fiyatlarını düşürdüğünü ve Amerikan ekonomisinin büyüme hızına katkıda bulunduğunu söylüyor. Lynch bu gelişme sayesinde benzin aldıktan sonra tüketicinin cebine daha fazla para kalıyor ve enflasyon azalıyor. Ayrıca plastik, elektrik ve doğalgazın fiyatları düşüyor; nakliye masrafları azalıyor.

Petrol arzında düşüş ve fiyatların yükselmesiyle ilgili endişeler Amerika’yı Birinci Körfez Savaşı’nda Kuveyt’e yarım milyon asker göndermeye zorlamıştı.

Washington Ortadoğu Politikaları Enstitüsü’nden Simon Henderson petrolle ilgili endişelerin azalması durumunda, Amerikalı siyasetçilerin Suudi Arabistan’a yardım için askeri güce başvurma konusunda halktan daha zor destek bulacağını söylüyor.

Henderson Amerika’nın petrol ve enerji pazarlarına etkisi nedeniyle Ortadoğu ile ilgilenmeyi sürdürmesi gerektiğini ancak gelecekte Suudi Arabistan’ın yardıma ihtiyacı olduğunda sıradan bir Amerikalı’nın böyle bir durumda siyasetçilere “Bize ne!” diyebileceğini belirtiyor.

Henderson Suudiler’in şimdiden Amerika’dan İran’ın artan bölgesel gücü ve Suriye iç savaşı ile ilgili kendilerine kulak vermemesinden şikayetçi olduğunu belirtiyor.


Küresel Güvenlik Analiz Enstitüsü’nden Anne Korin ise Suudi Arabistan’ın üretimi arttırarak piyasaya müdahale etmesine rağmen petrol fiyatlarının son yıllarda katlandığını söylüyor. Korin Amerikalı siyasetçilerin Suudi Arabistan’la ortak çıkar ilişkilerinin temelinde petrol fiyatlarındaki artışı engellemek olduğunu ancak bu amacın gerçek dışı bir algı olduğunun ortaya çıktığını belirtiyor.

Korin’e göre daha fazla gelire gereksinimi olan Suudi Arabistan, gelecekte de petrol fiyatlarını yüksek tutmayı tercih edecek. Bunun nedeni de Arap Baharı hareketlerinden korkan Suudi liderlerin, sosyal harcamaları artırarak halk arasında kendi iktidarlarını tehlikeye atacak hareketlerin oluşmasının önüne geçmek istemesi.

Her ne olursa olsun artan Amerikan petrol üretimi, Suudi Arabistan’ın Amerika’daki petrol fiyatlarına etkisini azaltacak gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG