Erişilebilirlik

ABD’nin Suriye’de Kimyasal Silahları Araştırma Tasarısına Rusya Vetosu


ABD’nin Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştıracak yeni bir BM mekanizması kurulması için hazırladığı karar tasarısı Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmedi. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Rusya, ABD’nin karar tasarını veto etti.

Konsey'e üye 15 ülkeden 12’si tasarıyı desteklerken, Rusya ve Bolivya "hayır" oyu verdi. Çin ise çekimser kaldı. ABD’nin hazırladığı karar tasarısına göre, BM bünyesinde kurulacak mekanizma bir yıl görev yapacak, ilk araştırma raporunu da üç ay sonra Konsey'e ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) yazılı olarak sunacaktı.


Tasarının Rusya tarafından kabul edilmemesinin ardından Güvenlik Konseyinde konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya’nın bir kez dağa konseyin çoğunlukla aldığı karara karşı çıktığını söyledi. Haley, “ Rusya bir kez daha çoğunluğa karşı Esat rejimini tercih etti. “ dedi. Suriye yönetiminin tüm barış çabalarını, insani yardımları çağrılarını kabul etmediğini belirtti.

Rusya’nın Güvenlik Konseyine sunduğu tasarılardan biri içinde oylama yapıldı. Oylamada 6 evet, 7 hayır ve 2 çekimser oy kullanıldı.

BM Güvenlik Konseyi'nde bir karar tasarısının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy kullanması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG