Erişilebilirlik

ABD'nin Suriye Politikasından Kerry Rahatsız


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, bir Suriye toplantısından ses kayıtları yayınlandı. New York Times gazetesinin yayınladığı görüşmeler, Kerry’nin Suriye konusunda Obama yönetimi ile farklı görüşlerde olduğunu ortaya koydu.

Gazete kaydın, Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları sırasında yapılan bir toplantıdan olduğunu yazdı. Habere göre John Kerry, Suriye’de ateşkes çöktükten bir kaç gün sonra BM Hollanda Misyonu’nda Suriyeli temsilcilerle bir araya geldi.

Kerry burada, diplomatik çabalarına eşlik etmesi gereken askeri eylem tehdidinin kendi yönetiminden destek görmediğini söyledi. Kerry, “Yönetimde, askeri kuvvet kullanımını savunan üç dört kişiydik ve bu tartışmayı kaybettim” dedi.

22 Eylül tarihli kayıtta John Kerry, “Diplomatik yolu izlemeye çalışıyoruz, biliyorum bu çok sinir bozucu. Bizden daha sinirli kimse yok” ifadelerini kullandı.

Gazeteye göre ABD Dışişleri Bakanı, Esat’ı koltuktan indirecek bir seçim düzenlenmesi önerisiyle de katılımcıları şaşırttı. Kerry, “Dünyanın neresinde olursa olsun mülteci olarak kayıtlı herkes oy kullanabilir ve Esat bunun olmasından korkuyor” dedi.

Ancak katılımcılar buna ikna olmadı ve Suriyelilerin güvenle oy kullanamayacağını, Rusya’nın seçime onay vermeyeceğine dikkat çekti.

New York Times, toplantıya Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere eğitim, kurtarma çalışmaları ve tıbbi yardım sağlayan dört örgütün temsilcilerinin yanı sıra, üç-dört ülkeden temsilcilerin ve Kerry’nin Suriye özel temsilcisinin katıldığını yazdı.

Kayda göre katılımcıların bu açıklamalarla moralleri de bozuluyor. Kayıtta bir kadının “ABD hükümet güçlerine karşı yardım etmek için müdahil olmadan önce daha kaç Suriyeli’nin ölmesi gerekiyor?” diye soruyor.

Bir katılımcının, “Esat’tan kurtulmak için ABD’nin daha dolambaçsız bir rolü olmalıydı” sözü üzerine Kerry, “Yani sizce tek çözüm birinin Suriye’ye girip Esat’ı kovması mı. Peki bunu kim yapacak?” diye soruyor. Suriyeli katılımcı ise bu soruya, “3 yıl önce sorsaydınız “siz” derdim ama şimdi bilmiyorum” yanıtını veriyor.

New York Times toplantının, Suriyeli olmayan bir katılımcı tarafından kaydedildiğini ve kaydın bir çok katılımcı tarafından doğrulandığını belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG