Erişilebilirlik

ABD’nin NATO Büyükelçisinden Türkiye’ye S-400 Uyarısı


ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison
ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, ABD olarak Türkiye’ye İdlib’de tam çapta destek sağlayabilmeleri için Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini topraklarına kurmaması gerektiğini söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde video konferans yoluyla gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hutchison, Türkiye’nin Suriye’de NATO ve ABD’den destek talebine karşılık verilip verilmediği ve Esat güçleriyle Türkiye arasında askeri gerilimin yeniden tırmanmakta olduğu haberlerine ilişkin bir soruyu da yanıtladı.

Hutchison, ‘’Karşı karşıya oldukları saldırganlık karşısında fazlasıyla Türkiye’nin tarafındayız. Ruslar’ın Suriye rejimini desteklediğini biliyoruz. Bu, Türkiye için zor bir durum. Türkiye’nin, Suriye’nin Rusya’dan da destek alarak sergilediği saldırganlığa karşı koyabileceğini umuyoruz. Bu, çok sayıda Türk askerinin ölümüne yol açtı. Türkiye’ye yardım edebilecek bir paketi hazırlayabileceğimizi ve Türkiye’nin de topraklarına Rus füze savunma sistemini kurmayacağını umuyoruz. Bu, bizim Türkler’e Suriye’nin saldırganlığına karşı koymada sağlayabileceğimiz kapasitelerden bazılarının önünde engel oluşturuyor,’’ diye konuştu.

İdlib’de sivillerin mahsur kaldığı bölgenin koruma altında olmasını istediklerini, Türk askerlerinin de aynı görüşü paylaştığı ve bunu yapmaya çalıştığını ifade eden Hutchison, ‘’Esat rejimi masum insanları, masum sivilleri öldürüyor ve bunu Rusya’nın yardımıyla yapıyor. Bu savunulamaz bir durum. Dolayısıyla, umuyoruz ki Türkler, Rusya-Suriye saldırganlığının kurbanı oldukları için, Ankara’nın ortasındaki füze savunma sistemini kaldırır ve bize, Suriye’deki bu masum sivilleri korumada kendilerine tam anlamıyla yardım etme özgürlüğü tanırlar,’’ dedi.

Hutchison, ‘’Sonrasında da elbette Suriye’deki nihai neticenin, Suriyeliler’in, kendilerine yeni hükümette söz hakkı tanıyan bir reform sürecinin ardından, kendi kaderlerini yönetebilme imkanına sahip olacakları bir tablo ortaya çıkarmasını umuyoruz,’’ diye konuştu.

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Hutchison ayrıca, brifingin başındaki açıklamasında, Türkiye’nin Corona virüsüyle mücadele kapsamında İtalya ve İspanya’ya tıbbi yardım göndermesini övdü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG