Erişilebilirlik

"Türkiye'nin Suriye Operasyonunu Desteklemiyoruz"


ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Hatay'da Suriyeli mülteci çocukların ve Türk çocuklarının çalışmalar yaptığı gençlik bilim merkezini ziyaret etti.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Hatay'da Suriyeli mülteci çocukların ve Türk çocuklarının çalışmalar yaptığı gençlik bilim merkezini ziyaret etti.

Amerika'nın Birleşmiş Milletler Misyonu Sözcüsü Olivia Dalton, Amerika'nın BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield'ın Türkiye ziyaretinin sonunda Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüştüğü bildirildi.

Thomas-Greenfield'ın "Türkiye'nin kendilerine evsahipliği yapan toplumları zenginleştiren Suriyeli mültecilere verdiği cömert destekten duyduğu memnuniyeti ifade ettiği" belirtilen açıklamada, "Thomas-Greenfield ve Önal'ın Suriye içindeki korkunç insani durumu iyileştirmenin önemi ve BM himayesinde milyonlarca Suriyeli için hayati değeri olan sınırlar arası yardımların devam etmesi gerektiği konusunda fikir birliği içinde oldukları" kaydedildi.

ABD'nin BM Misyonu açıklamasında ayrıca, "Büyükelçi Thomas-Greenfield, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde nüfusun yer değiştirmesi, sahadaki kırılgan durumu daha da istikrarsız hale getirmesi ve IŞİD'i mağlup etmek için uluslararası koalisyonun yürüttüğü çabaları baltalaması riski taşıyan bir askeri operasyon düzenlemesine Amerika'nın karşı olduğunu ifade etti" denildi.

"Amerika'nın Türkiye'nin meşru güvenlik çıkarlarını anladığının altını çizen Thomas-Greenfield, bu çıkarları diplomasi ve diyalog yoluyla ele almanın önemini vurguladı" şeklindeki ifadeler de açıklamada yer aldı.

Thomas-Greenfield ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal'ın, Suriye Anayasa Komitesi'nin yaklaşan toplantısının ilerleme sağlamasını umdukları ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı karar tasarısıyla uyumlu olarak, Suriye'deki anlaşmazlığa siyasi çözüm bulmaya yönelik ortak kararlı taahhüde bağlılığı yineledikleri de belirtildi.

''PKK/YPG ulusal güvenliği de tehdit ediyor''

Ankara'dan yapılan açıklamada ise Thomas-Greenfield’in Türkiye'nin Suriye'deki ihtilafa kalıcı çözüm üretilmesi çabalarına teşekkür ettiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Daimi Temsilci Thomas-Greenfield’in, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir askeri operasyon gerçekleştirmesi konusunda duyduğu kaygıyı dile getirdiği belirtildi.

Açıklamada, ''Bakan Yardımcımız Büyükelçi Önal, PKK/YPG/PYD terör örgütünün sadece Suriye’nin toprak bütünlüğüne değil, ulusal güvenliğimize yönelik varoluşsal bir tehdit teşkil ettiğini, Ekim 2019’da ABD ve Rusya Federasyonu ile vardığımız mutabakatlardaki hükümlerin bugüne kadar yerine getirilmediğini, son dönemde bu bölgeden ülkemize yönelik terörist tehdidin daha da arttığını, güvenlik güçlerimizi, sivilleri ve sınırlarımızın içini de hedef alan bu saldırılara ve bölücü gündemin ilerletilmesine Türkiye’nin kayıtsız kalmasının beklenemeyeceğini, hayati milli güvenlik çıkarlarımızı tehdit eden terör örgütlerine karşı gereken tedbirleri almayı sürdüreceğimizi vurgulamıştır'' denildi.

BM'den Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı çağrısı

Bu arada BM de tüm taraflara Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve yerleşimlerine saygı duyulması çağrısında bulundu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında bir gazetecinin, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyine bir askeri harekat düzenleyeceklerini açıkladı. Genel Sekreter Antonio Guterres’in bu gelişmeye tepkisi nedir?” sorusunu, “Tüm tarafları azami itidal göstermeye davet ediyoruz. Suriye'nin kuzeyinde 2019 yılı Ekim ayı ve ardından 2020'den bu yana çeşitli taraflar arasında bir ateşkes kararı alındı. Bu ateşkesin önemine çok bağlıyız. Bu durumun devam etmesini diliyoruz” diye yanıtladı.

Aynı gazetecinin, Türkiye'yi kastederek, “Tüm taraflar dediniz ancak bu taraflardan biri askeri harekat düzenleyeceğini ilan ediyor” demesi üzerine Sözcü Dujarric, "Kritik olan, anlatmak istediğimiz mesajımız, ilgili tüm ülkelerin, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, yerleşimlerine saygı göstermeleridir” ifadesini kullandı.

Thomas-Greenfield Türkiye temaslarını tamamladı

BM'nin Suriyeliler'e yaptığı yardımlar ile BM’nin sınır ötesi mekanizmasını incelemek üzere Türkiye’de temaslarda bulunan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, ziyaretini tamamlayarak Türkiye'den ayrıldı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi, paylaştığı Twitter mesajında, “Dünya Gıda Programı'nın Suriye’ye gönderilerek gıda, ilaç ve diğer kritik yardımların toplandığı nakliye merkezini bir kez daha ziyaret etme şansı buldum. Amerika’nın Suriye halkına en fazla insani yardım yapmaya devam eden ülke olmasından ötürü gururluyum. Tüm Amerikalılar gururlanmalı” dedi.

Bir başka Twitter mesajında Türkiye'deki ikinci gününde temaslarına Cilvegözü sınır kapısında başladığını kaydeden Thomas-Greenfield, “Bu sınır kapısı Birleşmiş Milletler yardımlarının Suriye içinde yaşadıkları yerleri terk eden milyonlarca Suriyeli’ye erişmesini sağlıyor. Burası kritik bir cankurtaran hattı, ancak kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Güvenlik Konseyi sınır kapısının açık kalması için birlikte çalışmalı” ifadelerini kullandı.

Thomas-Greenfield sosyal medya hesabından temaslarına ilişkin bir dizi paylaşımda bulunmuştu.

Türkiye’de ilk durağının “Beyaz Baretliler” olarak bilinen muhalifler tarafından yönetilen Suriye sivil savunma teşkilatı üyeleriyle görüşmek olduğunu belirten Thomas Greenfield, “Beyaz Baretliler kendilerini tehlikeye atarak ihtiyaç sahibi Suriyeliler'e yardım ediyor. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye yardım akışını devam ettirmesi için aynı cesarete gerek yok. Doğru olanı yapmaya kararlı olmak yeter” paylaşımında bulunmuştu.


Suriye'ye uluslararası yardımların girdiği Cilvegözü sınır kapısının açık kalmasını sağlayan BM sınır ötesi mekanizmasının Temmuz ayında BM Güvenlik Konseyi kararıyla yenilenmesi gerekiyor. Ancak Rusya ve Çin’in vetosuyla karşı karşıya kalınma ihtimali bulunuyor.

Sınır kapısının açık kalması gerektiğini daha önceki konuşmalarında vurgulayan Thomas-Greenfield, sosyal medya hesabından ayrıca, Türkiye temasları kapsamında Suriyeli mültecilerle biraraya gelme fırsatı bulduğunu kaydetti.

BM yetkilisi, Twitter’dan, “Bugün Türkiye'de Suriyeli mültecilerle, 11 yıldan uzun süredir devam eden korkunç çatışmalar sebebiyle hayatları altüst olan kadın ve çocuklarla biraraya gelme fırsatına sahip oldum. Bu ziyaretlerde süregelen insani krizi ve sahadaki acil ihtiyaçları bizzat dinledim” diye yazdı.

Ziyaretinde umut hikayelerini de dinlediğini ifade eden Thomas-Greenfield, “Birlikte okula giden Türk ve Suriyeli küçük çocukların hikayelerini dinledim. Bu öğrenciler derslerinde uzayı işliyorlar. Bu yüzden onlara NASA temalı hediyelerle sürpriz yaptım” dedi.

Greenfield temaslarında, “Türkiye'de sıcak bir yuva bulan, aileleri için daha güzel bir gelecek inşa etmelerini sağlayan ve içinde yaşadıkları topluluklara fayda getiren işletmeler kuran Suriyeli mültecilerin hikayelerini de dinlediğini” dile getirdi.

ABD’nin BM Daimi temsilcisi, Uluslararası Göç Örgütü’nün desteklediği Antakya Bilim ve Gençlik Merkezi'ni ziyaret ederek, burada uzay ve robotik kodlamayı öğrenen mülteci çocuklarla konuştu.

Cilvegözü'nün açık kalması talebi gündemde

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'ne Cilvegözü kapısının yardımlara açık kalmasını sağlayan mekanizmanın yetkisinin bir kez daha yenilemesi çağrısında bulunarak, bunun "ahlaki ve insani bir zorunluluk" olduğunu söylemişti. Birleşmiş Milletler, buradan yapılan sevkiyatların 4 milyondan fazla kişiye yardım ulaştırdığını bildiriyor.

Rusya, Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve daha fazla insani yardımın Suriye içinden ulaştırılması gerektiğini savunarak, yardım operasyonunun yenilenmesine karşı olduğunun sinyallerini veriyor.

BM Güvenlik Konseyi kararının geçmesi için dokuz lehte oya ve Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere'nin veto etmemesine ihtiyaç var.

Bu habere VOA Türkçe New York muhabiri Can Kamiloğlu katkıda bulunmuştur.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG