Erişilebilirlik

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi’nden İran Toplantısı


ABD’nin BM Daimi Büyükelçisi Nikki Haley, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek “İran’ın Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerinde devam eden istikrar bozucu eylemlerini” anlatacak.

Haley basın toplantısında İran’ın; P5+1 ülkeleriyle (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) yaptığı nükleer anlaşmanın uygulaması hakkındaki BM raporunu değerlendirecek.

Basın toplantısı öncesinde ABD tarafından yapılan açıklamada Haley’in İran’ın uluslararası sorumluluklarını yerine getirmediğini ve faaliyetlerini gizlemeye çalıştığını “inkar edilemez biçimde ortaya koyan kanıtlar” göstereceği belirtildi.

Trump anlaşmaya karşı çıkıyor

Başkan Donald Trump, selefi Barack Obama döneminde İran’la imzalanan nükleer anlaşmaya karşı çıkıyor. Nükleer silah geliştirmeye çalışmadığını söyleyen İran ise savunma politikasının bir parçası olarak füze denemeleri yapmaya hakkı olduğunu kaydediyor.

Guterres’den Trump’a temkinli olma çağrısı

BM Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Antonio Guterres ise son yayınladığı bildiride ABD’den İran’la yapılan nükleer anlaşmayla ilgili daha fazla adım atmadan önce bunun bölgedeki daha geniş etkilerini göz önünde bulundurmasını istedi.

ABD ve Suudi Arabistan, İran’ı Yemen’de Husi milislerini desteklemekle suçluyor. Yemen’den Suudi Arabistan’a Temmuz ve Kasım aylarında balistik füze fırlatılmıştı. İran ise Husiler’e silah gönderdiği iddialarını reddediyor.

Guterres, BM’nin iddiaları incelediğini ve füze kalıntılarının kaynağının aynı göründüğünü, ancak yetkililerin hala verileri analiz ettiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG