Erişilebilirlik

ABD’lileri Hedef Alan Menbiç'teki Saldırıyla Bağlantılı Gözaltılar


ABD’li yetkililer Ocak ayında Suriye’de meydana gelen ve dört Amerikalı’nın ölümüne neden olan IŞİD’in üstlendiği intihar saldırısıyla bağlantılı bazı kişilerin yakalandığını bildirdi.

Reuters haber ajansına göre yetkililer yakalananlarla ilgili tam rakam vermedi ama sayının tek haneli rakamlarla ifade edilebileceğini söyledi. Başka bir yetkiliyse Şubat ayında saldırıyla bağlantılı bazı ön tutuklamaların olduğunu, şimdiki tutuklamalarınsa ikinci dalga olduğunu belirtti.

Suriye’de IŞİD’in düzenlediği bombalı saldırıda ölenler arasında Astsubay Jonathan Framer, Donanma Komutanlığı Kriptoloji Teknisyeni Shannon Kent, Savunma İstihbarat Dairesi’nden Scott Wirtz ve sivil tercüman olarak bölgede görev yapan Amerikan devletinde sözleşmeli çalışan bir Amerikan vatandaşı Kadir Tahir vardı.

Soruşturmanın gizliliği nedeniyle adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer ilk tutuklamaların ikinciler için yol gösterici olduğunu belirtti ve tüm teröristleri adalet karşısına çıkartmak için soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.

ABD askerlerini hedef alan en kötü saldırılardan

Suriye’nin kuzey doğusundaki Menbiç’te bir kafede meydana gelen saldırı 2015‘te Suriye’de görevlendirilmelerinden bu yana tek bir saldırıda en fazla ABD askerinin hayatını kaybettiği olay olarak kayıtlara geçti.

Saldırı Başkan Donald Trump’ın Suriye’de IŞİD’e karşı zafer ilan ettiği ve 2 bin kadar ABD askerini çekme kararını açıkladığı 19 Aralık’tan yaklaşık bir ay sonra düzenlenmişti.

Başkan Trump’ın kararını eleştirenler saldırının IŞİD’in hala sona ermediğinin açık bir kanıtı olduğu yorumunu yapmıştı.

Trump da Şubat ayında geri adım atarak IŞİD’e baskı uygulamayı sürdürmek için az sayıda ABD askerini Suriye’de bırakmaya karar vermişti. ABD ordusu ülkede istikrar sağlanana kadar kritik bir süreç yaşanacağını düşünüyor. ABD, İngiltere ve Fransa’nın da Suriye’de bir süre daha asker tutmasını umuyor.

‘IŞİD tehdit olmayı sürdürebilir’

ABD ordusu IŞİD’in Suriye ve Irak’ın çeşitli yerlerinde, bazıları yeraltında on binlerce IŞİD savaşçısının daha olabileceğini belirtiyor. Bunların liderlerinin ve kaynaklarının da gelecek aylarda tehdit oluşturmak için yeterli olabileceği kaygısı hakim.

Savunma Bakanlığı’nın iç gözlem birimi geçen ay yayınladığı bir raporda IŞİD’in hala aktif olduğunu ve Irak’ta Suriye’dekinden çok daha hızlı yeniden örgütlenme yetisine sahip olduğunu kaydetmişti.

Raporda terörle mücadele konusunda baskının sürmemesi halinde IŞİD’in Suriye’de altı ila 12 ay içinde kısıtlı da olsa yeniden toprak kazanabileceği belirtilmişti.

Raporda ayrıca IŞİD’in ABD askerlerinin çekilmesini bir zafer olarak algılayabileceği ve ABD’li personeli çekilme süreci esnasında saldırılarla hedef alabileceği de ifade edilmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından hazırlanan bir rapor da IŞİD’in gizli bir ağ haline geldiğini, ancak yine de merkezi lider kadrosu ve 300 milyon dolar kadar bütçesi ve binlerce savaşçısıyla hala tehdit oluşturmayı sürdürdüğünün altını çizmişti.

IŞİD’in hava araçlarına saldırmayı ve kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer malzeme kullanmayı sevdiği belirtilen raporda Irak ve Suriye’de 3 bin kadarı yabancı 18 bin kadar IŞİD savaşçısı olduğunun tahmin edildiği belirtilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG