Erişilebilirlik

ABD’li Uzmanlar Borsalardaki Düşüşü Değerlendirdi


ABD’li Uzmanlar Borsalardaki Düşüşü Değerlendirdi
ABD’li Uzmanlar Borsalardaki Düşüşü Değerlendirdi

Pazartesi günü Amerikalı yatırımcıların tüm dikkati borsalar üzerindeydi. Televizyonlar sürekli olarak borsalardaki gelişmeleri naklen vererek bu konuya ilgi duyan herkesi bilgilendirmeye çalıştı.

Finans uzmanı Muriel Siebert, sıradan Amerikalıların bile piyasalardaki gelişmelerden birebir etkilendiğine dikkati çekiyor, Amerikalılar’ın çoğunun emeklilik fonlarının borsalara endeksli olduğunu hatırlatıyor.

Pazartesi günü gözlerini televizyonlardan ayırmayan milyonlarca kişi yatırımlarının eridiğine tanık oldu. Dow Jones, S&P 500 ve NSDAQ endekslerindeki düşüş gün ortasına gelindiğinde %5’i bulmuştu bile.

'Asıl sorun Avrupa'

Birçok uzman piyasalardaki kayıplara, Amerika’nın kredi notunun AAA’dan AA+ seviyesine düşürülmesine bağlıyor. Ancak Nomura Securities’in baş ekonomisti David Resler, bunun tek unsur olmadığı görüşünde. Resler, yatırımcıların, kredi notunun düşürülmesinden önce de Amerika’daki mali sorunların farkında olduklarını, asıl sorunun Avrupa’nın mali güçlüklerinden kaynaklandığını kaydediyor.

Ekonomist Resler, “Yunanistan ve diğer bazı ülkelerin borç sorununun tüm kıtaya yayılmasından ve bankacılık sistemini etkilemesinden, Avrupa’daki krizin de Amerika’yı etkilemesinden kaygı duyuluyor,” diyor.

Bu arada hisse senetlerinin fiyatları düşerken, altının fiyatı ilk kez 1.700 Dolar’ın üzerine çıktı.

Resler, “Yatırımcılar, artık hiçbir ülke yönetimine güvenmiyor bu yüzden de kaynaklarını en güvenilir yatırım aracına yönlendiriyor,” diyor.

Finans uzmanı Muriel Siebert ise piyasalardaki büyük değer kaybına biraz da Amerikalı politikacıların kendi aralarındaki çekişmenin neden olduğunu düşünenlerden.

Siebert, “Bütün hayatım boyunca görmediğim bir siyasi düşmanlığa tanık oldum, sanırım bundan benim gibi herkes çok rahatsız oldu,” diyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG