Erişilebilirlik

ABD'li Senatörden Suriye'den Çekilme Açıklaması


Başkan Donald Trump, Amerika’nın Suriye’den çekileceğini açıklamış, aralarında Cumhuriyetçi Parti’den deneyimli senatör Lindsey Graham’ın da olduğu çok sayıda siyasetçiden tepki gelmişti. Dün Beyaz Saray’da Başkan Trump’la öğle yemeğinde biraraya gelen Graham, Trump’ın sürecin yavaşlatılması talimatını verdiğini söyledi.

Graham, Trump’la öğle yemeği yedikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhuriyetçi senatör “Şu anda bir duraksama durumunda olduğumuz kanısındayım” dedi.

Lindsey Graham, “Suriye’den söz ettik. Bana bilmediğim ve Suriye’de gittiğimiz yön konusunda daha iyi hissetmemi sağlayan şeyler anlattı. IŞİD’i yok etme sözü verdi ve sözünde duracak” diye konuştu.

Senatör Graham, Trump’la yaptığı görüşmeye ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi ancak New York Times’da yer alan habere göre Graham, Trump’ın Suriye’den çekilme sürecinin daha düzgün şekilde yürütülmesi için 30 günden daha fazla zaman olacağı konusunda bazı askeri yetkililere verdiği söylenen güvenceleri kastetmiş olabilir.

Başkan Trump Suriye’de bulunan yaklaşık 2 bin ABD askerinin çekilmesi talimatı verdiğini söylemiş, Suriye’de IŞİD’e karşı zafer ilan etmişti.

Senatör Lindsey Graham Trump’ın kararını sert bir dille eleştiren senatörler arasında yer almıştı. Trump’ın kararı IŞİD’e karşı mücadelede ABD’nin yanında yer alan ve Türkiye’nin harekat düzenleme tehdidinde bulunduğu Kürtler dahil olmak üzere Amerika’nın müttefiklerini şaşırtmıştı.

Lindsey Graham “Süreci akıllı bir şekilde yavaşlattığımızı düşünüyorum” dedi, Trump’ın Kürtler’in içinde bulunduğu zor durumun da farkında olduğunu belirtti.

Trump’ın kararını eleştiren çevreler Amerika’nın Suriye’den çekilme kararının Beşar Esat rejimine destek veren Rusya ve İran’ı güçlendireceğini savunmuştu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın önümüzdeki hafta sonu Trump’ın Suriye’den çekilme planını görüşmek üzere İsrail ve Türkiye’ye gitmesi bekleniyor.

Senatör Lindsey Graham, CNN’in ‘State of the Union’ programında Trump’la yapacağı görüşmede vereceği mesajlara değinmiş, “Generalleriyle oturup konuşmasını ve bunun nasıl yapılacağını yeniden değerlendirmesini isteyeceğim. Süreci yavaşlatmasını, bunun doğru şekilde ve IŞİD’in yeniden geri gelmesini önleyecek şekilde yapılmasını sağlamasını isteyeceğim. Suriye İranlılar’a teslim edilmemeli, bu İsrail için bir kabus” ifadelerini kullanmıştı.

Graham, “En nihayetinde Kürtleri terk edersek ve onlar katledilirse, size gelecekte kim yardım edecek? Ben bu savaşı bizim değil düşmanın arka bahçesinde vermek istiyorum. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bir süre daha Irak, Suriye ve Afganistan’da konuşlu güçlere ihtiyacımız var” diye konuşmuştu.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Trump’ın Suriye kararı sonrasında istifa etmiş, Trump da yakın zamanda Mattis'in yerine gelecek kişinin belirleneceğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG