Erişilebilirlik

ABD’li Gazeteci İle Afgan Çevirmeni Öldürüldü


David Gilkey
David Gilkey

Deneyimli bir Amerikalı gazeteci ile Afganistan vatandaşı çevirmeninin Pazar günü Afganistan’da öldürüldüğü bildirildi. Gazeteci ve çevirmeni, Afganistan’ın güneyinde bulunan Helmand eyaletinde Afgan ordusuna ait bir birlikle seyahat ederken saldırıya uğramıştı.

Amerikan Ulusal Kamu Radyosu (NPR), foto muhabiri David Gilkey ve çevirmeni Zabihullah Tammana’nın öldüğünü teyit etti. Askeri konvoyda bulunan diğer iki gazetecinin de saldırıdan sağ kurtulduğu bildirildi.

Askeri birlik hakkında veya saldırıyla ilgili herhangi bir ayrıntı verilmezken, saldırıda ölen veya yaralanan başka kişilerin olup-olmadığı da henüz bilinmiyor.

Pekin ziyaretinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yaptığı açıklamada, bu saldırının Afgan halkının yüzleşmeye devam ettiği gaddar şiddeti ve korkusuz gazetecilerin cesaretini bir kere daha hatırlattığını söyledi.

50 yaşındaki Gilkey’i ödüllü bir fotoğrafçı ve video editörü olarak tanımlayan NPR web sayfası, saldırıda hayatını kaybeden gazetecinin, 11 Eylül 2001’de ABD’ye yapılan terör saldırıları sonrasında Afganistan’a refakatçı olmadan giren ilk gazetecilerden biri olduğunu belirtti.

2008-2009 yıllarında İsrail ve Hamas arasında yaşanan, Gazze Savaşı olarak da bilinen çatışmaları takip eden gazeteci, daha sonra 2010 yılında Haiti’deki deprem sonrasında yaşananları dünya kamuoyuna ulaştırdı.

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi Pazar günü bir başsağlığı bildirisi yayınladı ve Afganistan’ın, bu ülkede yaşanan şiddeti duyurmak için çalışan yerli ve yabancı bütün gazeteciler için tehlikeli bir yer olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Bildiride, El Kaide’nin, Ekim 2001’de ABD topraklarında terör saldırısı düzenlemesinden sonra ABD’nin Afganistan’a yaptığı askeri çıkarmasından bu yana 24 gazeteci ve bir medya çalışanının öldürüldüğü vurgulandı. Ancak bu verilerde Gilkey ve çevirmeni Zabihullah Tammana bulunmuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG