Erişilebilirlik

ABD’li Bilimadamlarından Trump’a İklim Raporu Yanıtı


ABD’deki 13 federal dairenin uzmanları tarafından hazırlanan iklim değişikliği raporundaki bulgular, Trump yönetiminin iklim değişikliğindeki insan etkeninin belirsiz olduğu yönündeki iddiasıyla taban tabana zıtlıklar taşıyor.

Raporda, insan faaliyetlerinin iklim değişikliğiyle çok güçlü bağlantıları olduğu sonucuna varıldı. Dünyada hava sıcaklığının 1951’den beri yükselişte olduğunu bildiren raporla, küresel ısınmanın nedeninin belirsiz olduğunu savunan Trump yönetiminin duruşları farklı.

1951 ile 2010 yılları arasında küresel sıcaklığın 0,6 ile 0,7 artış gösterdiğine, bunda en büyük etkenin sera gazı emisyonu olduğuna da dikkat çekildi.

Trump, raporu yayınlayacak mı?

İklim Raporu’nun en son taslağı Trump yönetiminin üst düzey yetkililerine teslim edildi. Haziran ayında Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen yönetimin raporu onaylayıp onaylamayacağı belirsiz. Bu çalışma her dört yılda bir Kongre tarafından yayınlanan Ulusal İklim Değerlendirmesi’nin içinde yer alacak.

Bazı bilim adamları raporun değiştirileceği ya da rafa kaldırılabileceğini düşünürken, bazıları daha da öteye giderek, küresel ısınmada insan faktörünü vurgulayan raporun kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağından bile şüphe duyuyor.

Sıcaklıkta yarım derecelik artış bile fırtınalara yol açıyor

Küresel sıcaklıklarda çok düşük artışların dahi iklim üzerinde etkisi büyük. Örneğin 1,5’tan 2 dereceye yükselen sıcaklık şiddetli fırtınalara, daha uzun süren sıcak dalgalarına ve mercan kayalıklarının daha hızlı bozulmasına neden olabiliyor.

Amerika Paris İklim Anlaşması’na 2015 yılında dönemin Başkanı Barack Obama zamanında imza atmıştı. Anlaşma çerçevesinde, Amerika sera gazı emisyonlarını 2025’e kadar 2005 seviyesinin altına düşürmeyi vadetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG