Erişilebilirlik

Abdeslam ‘Küresel Terörist’


Amerika Dışişleri Bakanlığı, Salı günü bir açıklama yaparak, 13 Kasım 2015’te Paris’te birkaç ayrı yerde yapılan terör saldırılarının baş zanlısı IŞİD militanı Salih Abdeslam’ı ‘küresel terörist’ ilan etti.

Özel olarak aranan teröristler için yapılan açıklamalardan biri olan bildiride, “Abdeslam’ın Amerika’daki kişilerle herhangi bir işlem yapması veya olası çıkarlarına erişimin tümüyle engellendiği” bildirildi.

Açıklamada, “Salih Abdeslam, Irak ve Levant İslam Devleti’nin bir militanıdır ve bu örgüt Amerika tarafından terör örgütü ilan edilmiştir” denildi.

Abdeslam 13 Kasım 2015’te Paris’te birkaç yerde birden girişilen, 130 kişinin öldüğü terör saldırılarının sorumlularına yardım etmekle suçlanıyor. Abdeslam’ın intihar bombacıları için ev kiraladığı ve onlar için patlayıcı temin ettiği suçlaması yapılıyor.

Dışişleri Bakanlığı, “Görgü tanıkları, Paris’teki restoranlara saldırı yapan bir araç dolusu silahlı militanı taşıyan aracın sürücülüğünü yaptığı konusunda tanıklıkta bulundular” deniyor.

Soruşturmayı yürüten yetkililer, bir intihar bomba yeleğinin ve Brüksel’deki bir apartmandaki eşyaların üzerinde Abdeslam’ın DNA’sından izler buldu.

Abdeslam dört ay kaçak yaşadıktan sonra 18 Mart’ta Belçika’da yakalandı. Abdeslam’ın Brüksel’de tutuklanmasından günler sonra Belçika başkentinde havaalanı ve bir metro istasyonunda bombalı intihar saldırıları yapıldı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, kişi veya örgütlerin bu şekilde ‘terörist ilan edilmesinin’ amacının terörle ilgisi olan kişilerle örgütleri kamuoyuna açıklamayı, onları soyutlamayı, ciddi yaptırımlar uygulanmasını sağlamayı ve Amerikan hükümetiyle Amerika’nın ‘uluslararası ortakları arasında daha koordineli bir işbirliği yapılmasını sağlamak olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG