Erişilebilirlik

AB’den Yunanistan’a Yoğun Baskı


Yunanistan'ın mültecilerin geçişini kontrol altında tutmakta zorlanması ve yeterli önlem alamaması Avrupa Birliği'nde ciddi sıkıntı yaratıyor.
Yunanistan'ın mültecilerin geçişini kontrol altında tutmakta zorlanması ve yeterli önlem alamaması Avrupa Birliği'nde ciddi sıkıntı yaratıyor.

Avrupa’ya yönelik göç akınının başından bu yana aldığı önlemler yetersiz bulunan Yunanistan, AB’nin diğer ülkelerinin yoğun baskısı altında. Atina ise suçlamaları reddetmeyi sürdürüyor

Avrupa Birliği’nin karşı karşıya kaldığı en ciddi göç akınında aldığı önlemsiz yetersiz bulunan ve kontrolsüz serbest dolaşıma olanak tanıyan Schengen sisteminin sorgulanmaya başlandığı bir ortam oluşmasının sorumluları arasında gösterilen Yunanistan yoğun baskı altında. Yunanistan’ın izlediği politikadan duyulan rahatsızlık ve aldığı önlemlerin yetersiz olduğu algısı o derece yükseldi ki bu ülkenin geçici olarak Schengen sistemi dışına alınması bile gündeme getirildi.

Avrupa Birliği içişleri ve adalet bakanları dış sınırların kontrolünün güçlendirilmesi konusunda alınacak önlemleri ve Yunanistan’a yönelik politikayı Amsterdam’da gayriresmi nitelikli bir toplantıda masaya yatırdı. Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Yunan-Türk sınırını, güvenli hale getiremezsek Avrupa’nın dış sınırı Orta Avrupa’ya doğru kayacak” dedi. Mikl-Leitner geçen hafta yaptığı açıklamada Yunanistan’ın Schengen dışına çıkması önerisini getirmişti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de krizi çözmenin ana anahtarının Türkiye ile varılan anlaşma olduğunu belirterek Yunanistan’dan üzerine düşeni yapmasını istedi. Yunanistan’a karşı sert tavır takınılmasından yana tavır koyan ülkeler arasında İsveç de yer alıyor.

Yunanistan ise kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyerek Schengen dışında bırakılacağı yönündeki iddiaları “yalan” olarak niteledi. Yunanistan İçişleri Bakanı Yiannis Mouzalas, “Sınırlarımızı güvenli hale getiremeyeceğimizi dinlemekten yorulduk” dedi. Daha fazla sahil güvenlik isetmediklerinin yalan olduğunu ve daha fazla sahil güvenlik istediklerini belirten Yunan bakan, “Uluslararası hukuka, deniz hukukuna, Cenevre Sözleşmesi’ne, Avrupa ve Yunan hukukuna göre deniz sınırında yapılabilecek tek şey kurtarma” diye konuştu.

Bazı ülkeler Yunanistan’ın Schengen üyeliğini tartışma konusu yapsa da Avrupa Birliği Komisyonu aynı görüşte değil. Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, “Ne askıya almayı ne de dışarıda bırakmayı tartıştık. Böyle bir olasılık söz konusu değil” dedi.

Gelinen noktada Avrupa Birliği’nin odaklandığı konuyu geçici olarak devreye sokulan sınır kontrollerinin süresini uzatmak oluşturuyor. Schengen bölgesi Avrupa Birliği içinden ve dışından 26 üyeyi kapsıyor. Almanya, Avusturya, İsveç, Danimarka ve Norveç belli bir süredir kontrol uyguluyor. Kurallar gereği bu ülkeler mayıs ayına kadar geçici olarak devreye soktukları kontrolleri sona erdirerek Schengen’i tam olarak uygular hale gelmek zorunda.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG