Erişilebilirlik

AB'den Suriye'ye Yeni Yaptırım


AB'den Suriye'ye Yeni Yaptırım
AB'den Suriye'ye Yeni Yaptırım

Avrupa Birliği , Suriye’ye uygulanan yaptırımları Esad rejimine yardımcı olan İran Devrim Muhafız Güçlerini de hedef alarak genişletti.

Avrupa Birliğinden yapılan açıklamada İran Devrim Muhafız Güçlerinin seçkin Kudüs biriminin Suriye güvenlik güçlerine hükümet karşıtı gösterileri bastırmada teknik yardım, malzeme ve diğer destekleri sağladığı belirtildi. Avrupa Birliği ayrıca eski savunma bakanı ve Beşar Esad’ın özel temsilcisi Hasan Türkmeni ve küçük kardeşi Mahir’in yakın yarıdmcılarını kara listeye aldı.

Suriye’de güvenlik kuvvetleri önceki gün ve dün birçok yerleşim yerine yeni operasyonlar düzenledi ve çok sayıda rejim muhalifini tutukladı.

İnsan hakları örgütleri, bazı operasyonlarda tankların da kullanıldığını bildirdi.

Bu arada Reuters haber ajansı Arap Birliği’nin Cumartesi günü Suriye konulu acil bir toplantı düzenleyeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Suriye’de, Mart ayından bu yana, rejim aleyhtarı gösteri ve yürüyüşlerde güvenlik güçleri en az 2 bin 200 kişiyi öldürdü.

Şam hükümetiyse cinayet ve katliamlardan, ne olduğu belirsiz “terörist çeteler ve silahlı militanları” sorumlu tutuyor.

Resmi SANA haber ajansı, Humus’taki şiddet olaylarında ölenlerin fotoğraflarını yayınlayarak bu kişilerin “silahlı terörist gruplarca” öldürüldüğünü bildirdi. Ajansa göre fotoğraftaki “14 kişi saldırganlar tarafından kaçırıldı, işkence gördü ve öldürüldü.”

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ailesi ve yakın çevresine yönelik yaptırımları arttırmak için bir öneri sundu. Amerika ve Konsey’in Avrupalı üyeleri sundukları bu önerinin hemen oya sunulmasını istiyor. Ancak Konsey’in daimi üyelerinden Rusya, Suriye’ye şimdilik yaptırımı doğru bulmadığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG