Erişilebilirlik

AB’den Rusya’ya Tavır


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Brüksel'de 32. kez düzenlenen AB-Rusya Zirvesi'nde, mevcut politiklarından taviz vermeyen ve eleştirileri savuşturan bir yaklaşım sergilemesi bekleniyor. Putin'in özellikle Ukrayna konusunda sert tavır takınması öngörülüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Brüksel'de 32. kez düzenlenen AB-Rusya Zirvesi'nde, mevcut politiklarından taviz vermeyen ve eleştirileri savuşturan bir yaklaşım sergilemesi bekleniyor. Putin'in özellikle Ukrayna konusunda sert tavır takınması öngörülüyor.

Avrupa Birliği, Ukrayna konusunda Rusya’yla yaşanan krize tepki olarak bugün Brüksel’de düzenlenen zirvenin süresini iki günden yaklaşık üç saate düşürdü ve artık gelenekselleşen akşam yemeği formatındaki toplantıyı iptal etme kararı aldı.

Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin ticari boyutu ve stratejik önemi zaman zaman gündeme gelen gerginliklerin bir şekilde aşılmasına olanak tanıyan bir niteliğe sahip. Gelinen aşamada ise Ukrayna’daki kriz odağında yaşanan gelişmelerin geleneksel tabloyu biraz da olsa etkilediğini söylemek mümkün.

Avrupa Birliği ile Rusya arasında bugün Brüksel’de yapılacak zirve, “işlerin eskisi gibi olmadığı” algısını yaratabilecek bazı sinyaller içeriyor. Bu algıyı yaratma çabasının daha çok Avrupa Birliği’nden geldiğinin de altının çizilmesi gerekiyor.

Geçen yıl, kasım ayı sonunda düzenlenen Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde Rusya’nın müdahalesi sonucunda Ukrayna’nın Avrupa Birliği’yle Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaktan vazgeçmesi Brüksel’de sinirlerin fena halde bozulmasına neden olmuştu.

Bu gelişme nedeniyle daha önce örneğine pek fazla rastlanmayan sertlik ve açıklıkla Rusya’yı eleştiren Avrupa Birliği’nin rahatsızlığı hala sürüyor.

Avrupa Birliği, Rusya’ya masada vereceği ya da vermeye çalışacağı mesajlar öncesinde protokolle ilgili bazı düzenlemelerle Moskova’ya rahatsız olduğunu hissettirdi.

Normalde iki gün süren ve artık gelenekselleşen bir akşam yemeğiyle başlayan Avrupa Birliği – Rusya Zirvesi’nin süresi yaklaşık üç saatle sınırlandırılırken akşam yemeği iptal edildi.

Avrupa Birliği’nin bu manevrasının zirvede Rusya’yı temsil edecek olan Devlet Başkanı Vladimir Putin’i etkileme potansiyelinin çok da yüksek olmadığının belirtilmesinde fayda var.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya gelecek olan Putin’in, “konuşmaktan çekineceği” bir konu bulunmadığının ve “Avrupa Birliği kanadının ilgisini çeken her konuyu ele almaya hazır olduğunun” altı diplomatik kaynaklarca defalarca çizildi.

Brüksel’de yapılacak 32. zirvede Ukrayna önemli yer tutacak olsa da toplantının “Ukrayna zirvesi” halini alması öngörülmüyor. Tarafların Ukrayna’nın yanı sıra ticaret, insan hakları, Suriye’deki kriz ve İran’ın nükleer programına ilişkin son gelişmeleri ele almaları bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG