Erişilebilirlik

AB’den Putin’le İlk Görüşme


Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlamasının ardından bugün ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinin lideri, Moskova’ya giderek Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşecek.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, sosyal medya hesabından Putin’le görüşmek üzere bugün Moskova’ya gideceğini duyurarak, “Savaş durmalı. İnsani koridorlara, ateşkese ve savaş suçlarının araştırılmasına ihtiyaç var” diye yazdı.

Nehammer, Twitter hesabından ayrıca bugünkü görüşmesine ilişkin, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirdiğini belirtti.

Nehammer-Putin görüşmesi, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana bir AB ülkesi liderinin Putin’le yapacağı ilk yüz yüze görüşme olma özelliğini taşıyor.

Başbakan Nehammer, önceki gün ise Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ile görüşmüştü.

Erdoğan-Nehammer telefon görüşmesi

Diğer yandan dün akşam Avusturya Başbakanı Nehammer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir telefon görüşmesi yaptı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye-Avusturya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konuların ele alındığı bildirildi.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında barışın tesisi için ellerinden gelen tüm gayreti göstermeye devam ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, Türkiye-AB ilişkilerinin yerleşik mekanizmalarının yeniden işletilmesi, vize serbestisi sürecinde somut gelişmeler kaydedilmesi, yeni fasılların açılması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine gecikmeksizin başlanması beklentisini de yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazar havzasındaki ve Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının stratejik niteliğine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Avrupa'nın doğalgaz alanındaki önemli dağıtım merkezi Avusturya ile bu noktadaki işbirliğini artırabileceklerini ifade ettiği de kaydedildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG