Erişilebilirlik

AB’den Mısır İçin Olağanüstü Toplantı


Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin dışişleri bakanları Mısır konusunu acilen masaya yatırmak için çarşamba günü Brüksel'de toplanıyorlar.
Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin dışişleri bakanları Mısır konusunu acilen masaya yatırmak için çarşamba günü Brüksel'de toplanıyorlar.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Mısır konusunda ortak tutum belirlemek ve alınacak olası önlemleri karara bağlamak üzere çarşamba günü olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya geliyorlar.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Mısır konusunu masaya yatırmak amacıyla çarşamba günü Brüksel’de bir araya geliyorlar. Bugün toplanan Birlik üyesi ülkelerin büyükelçileri, bakanlar düzeyinde yapılacak toplantı için gerekli zemini hazırladılar.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun pazar günü yaptıkları ve “ilişkileri gözden geçireceğiz” vurgulu, oldukça kapsamlı açıklamasından bir gün sonra yapılan toplantıya Avrupa Birliği’nin Güney Akdeniz Özel Temsilcisi Bernardino Leon da katıldı.

Leon, ülkedeki son gelişmeler ve uluslararası toplum tarafından atılan adım konusunda büyükelçileri bilgilendirirken toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Mısır’da mevcut duruma yapıcı şekilde karşılık verileceğinin altını çizdi. Tüm olasılıkların masada olduğu ve bunların çarşamba günü yapılacak toplantıda Yüksek Temsilci Catherine Ashton tarafından bakanlara sunulacağı da Leon’un vurguları arasında yer aldı.

Avrupa Birliği’nin masasında özellikle Mısır’a yapılması taahhüt edilen ancak reformlar konusunda gerekli adımların atılmaması nedeniyle 2012’den bu yana Kahire’ye aktarılmayan ve toplam tutarı 5 milyar euro seviyesine ulaşan yardım var. Üye ülkeler arasında bu yardımın normale dönüş yaşanmadan ve istenen adımlar atılmadan Mısır’a aktarılmasına karşı çıkanlar olduğu gibi tam bir blokajın Mısır halkına zarar vereceğini düşünen ülkeler de bulunuyor.

Mısır’a silah ve çift taraflı kullanılabilecek teknik malzeme satışının yasaklanması da opsiyon olarak masada tutuluyor. Bu opsiyonun arkasında duran ülkeler arasında Almanya yer alıyor. Bazı ülkelerden mevcut yönetimdeki ve Mısır ordusundaki üst düzey yetkililer hakkında yaptırım kararı alınması yönünde talepler gelse de Brüksel’in bu konuda konsensüs sağlam olasılığı henüz çok yüksek değil.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları 22 Temmuz’da yaptıkları son toplantıda Mısır ordusuna “kenarda durması” ve sivil yönetime barışçıl bir geçişe olanak sağlamasını talep etmişlerdi. Çarşamba günkü toplantıdan da ABD çizgisinden fazla uzaklaşmayan, Mısır’da herhangi bir tarafın tutulduğu izlenimi yaratılmayacak, şiddete son verilmesini ve demokratik sürece vurguyu ön planda tutan “tipik bir Avrupa Birliği kararı” çıkması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG