Erişilebilirlik

ABD'en Libyalı İsyancılara Yardım Girişimi


ABD'en Libyalı İsyancılara Yardım Girişimi
ABD'en Libyalı İsyancılara Yardım Girişimi

Amerika, BM Güvenlik Konseyine Libya’nın dondurulmuş malvarlığından 1,5 milyar doların acil insani ihtiyaçlar için kullanılması amacıyla serbest bırakılmasını öngören bir karar tararısı sundu.

BM yaptırımları çerçevesinde dondurulmuş olan malvarlığı Libya Ulusual Geçiş Konseyine devredilecek

Güney Afrika, uluslararası yardım örgütlerine verilecek 500 milyon dolara karşı çıkmadı ancak gerikalan 1 milyar doların Libya’da doğru ellere gideceğinden kaygı duyduğunu belirtti.

Libya’da milyarlarca dolar tutarında yatırımı bulunan Çin hükümeti ise, Birleşmiş Milletler’den, Trablusgarp’ta Kaddafi sonrası dönemde daha önemli rol üstlenmesini istedi. Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, BM Genel Sekreteri Ban ki Moon’a, Libya’da istikrarsızlık çıkmasını önlemek için diğer örgütlerle işbirliği yapması çağrısında bulundu.

Genel Sekreter önümüzdeki günlerde AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği yetkilileriyle danışmalarda bulunacak. Afrika Birliği de Çin gibi, isyancıları henüz tanımıyor.

Bu arada Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Muammer Kaddafi’yi Libya’nın tek meşru hükümeti olarak tanımaya devam edeceğini açıkladı. Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ise Libya’dan talep gelirse Kaddafi’ye sığınma hakkı tanıyacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG