Erişilebilirlik

AB’den İran’a “Baskı Artar” Mesajı


AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy iki günlük zirve sonunda basın toplantısı düzenlediler.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy iki günlük zirve sonunda basın toplantısı düzenlediler.

Brüksel’deki Avrupa Birliği Zirvesi’nden İran’a “Ya müzakereye dön ya da acı çek” mesajı çıktı.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını Brüksel’de bir araya getiren iki günlük zirve sonunda yayımlanan sonuç bildirisinde, nükleer programı konusunda tüm uyarıları görmezden gelen İran’a “anlamlı müzakere” çağrısı yapıldı. Hafta başında Lüksemburg’da yapılan dışişleri bakanları toplantısında Tahran yönetimine yönelik yaptırımları artıran ve sertlik düzeyini yükselten Avrupa Birliği, İran’ın uluslararası kuralları açık şekilde ihlal ettiğini vurguladı.

İran’ın sorumluluk duygusu içinde hareket ederek kendisine yönelik yaptırımların sona ermesini sağlayabileceğine dikkat çekilen bildiride, “Bu yapılmadığı sürece Avrupa Birliği uluslararası ortaklarıyla birlikte İran üzerindeki baskıyı artırma konusunda kararlı” denildi. Yıllardır uluslararası toplumu meşgul eden İran’ın nükleer programı konusundaki endişeler giderek artıyor. İsrail’in artan tehdit algılaması nedeniyle Tahran’a yönelik askeri müdahaleden kaçınmayacağının altını ısrarla çizmesi ve bu tür bir gelişmenin tüm bölge açısından vahim sonuçlar doğurma potansiyeli olması soruna bir an önce çözüm bulunmasını gerekli kılıyor.

Batı’daki beklenti 6 Kasım’da yapılacak Amerikan seçimlerinin ardından müzakerelere yeniden başlanacağı yönünde olsa da bundan önceki son üç görüşmenin işe yaramaması, “Anlamlı müzakere olmadığı sürece toplanmanın gereği yok” görüşünün giderek yerleşmeye başlaması sonucunu doğuruyor.

Suriye’ye Türkiye uyarısı
Avrupa Birliği liderleri, Akçakale’ye Suriye’den yapılan top atışı sonucu meydana gelen can kayıplarını da unutmadı. Bu konuda Türkiye'ye bir hafta içinde ikinci güçlü destek geldi. Hafta başında Lüksemburg'da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının ardından zirveden de Türkiye'ye güçlü destek Suriye’ye şiddetli kınama çıktı.

Zirve sonuç bildirisinde Türk topraklarının Suriye tarafından bombalanmasını güçlü şekilde kınanırken, tüm taraflara gerilimi tırmandırma politikasından kaçınma çağrısı yapıldı. Suriye makamlarına yönelik olarak "tüm komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tam saygı gösterme" çağrısını yineleyen Avrupa Birliği, insani yardımı sürdüreceğini belirterek Birleşmiş Milletler’in çağrısına kulak verilmesini ve yapılan katkının artırılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin Suriye krizine siyasi çözüm bulma yönündeki çabalarına desteklerinin tam olduğunun altını çizen Avrupa Birliği liderleri, özellikle bölgedekiler başta olmak üzere tüm kilit konumdaki aktörleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tüm üyelerini çözüm için sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırdı.

Avrupa Birliği’nin Suriye odaklı mesajlarının bundan neredeyse tam bir yıl önce yapılan zirvede alınan kararlarla büyük paralellik içermesi, uluslararası toplumun krize çözüm bulma konusunda içinde bulunduğu tıkanıklığı gözler önüne seren bir boyuta sahip.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG